Saint-Vé lokt ruim 4.000 studenten

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 20 november 2019
Updated: 20-11-2019 - 19:53

De stoet van witte jassen, scheve petten en lauwe pinten komt er weer aan. De studenten van de VUB en ULB vieren hun jaarlijkse Saint-Verhaegen. Volgens de politie hebben zo'n 4.000 studenten deelgenomen. De optocht eindigde dit jaar op het Muntplein in plaats van aan de Beurs.

Het is een bijzonder jaar voor de Brusselse universiteiten. De ULB bestaat 185 jaar, de VUB 50. Die eerste werd destijds opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen, een liberaal met humanistische waarden, die het onderwijs vrij en wetenschappelijk wou inrichten. Al sinds 1888 wordt die man gehuldigd met een stevig studentenfeest in de Brusselse straten.

De plechtigheden vonden woensdagvoormiddag plaats aan beide universiteiten. Er werden bloemen gelegd aan het graf van Verhaegen en aan zijn standbeeld op de ULB-campus.

Voor de studenten is het echte feestgedruis sinds 12 uur bezig op de Grote Zavel. Om 16 uur vertrok de jaarlijkse stoet van daaruit naar het Muntplein. Het eindpunt is dit jaar verschoven omdat het Beursplein door werken niet bereikbaar is.

Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene hebben 4.000 studenten deelgenomen. De optocht verliep zonder grote incidenten.

Saint Verhaegen 2019
© Younes Haidar
| De studenten zijn klaar voor de optocht richting Muntplein.
Saint Verhaegen 2019
© Younes Haidar
| Studenten vieren Saint-Vé op de Grote Zavel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?