| Het noodcentrum biedt onderdak aan alleenstaanden, families en minderjarigen (archiefbeeld).

Samusocial opent samen met Fedasil noodopvang in Molenbeek

JP
© BRUZZ
10/12/2021

Samusocial opent, in samenwerking met Fedasil, een noodopvangcentrum voor asielzoekers in Molenbeek, niet ver van metro Belgica. Het centrum zal zo’n 70 mensen tijdelijk kunnen opvangen.

Het gaat om een centrum waar mensen korte termijn kunnen verblijven. Zowel alleenstaande mannen, vrouwen als koppels en gezinnen en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn welkom. Op middel- tot langere termijn zullen ze doorverhuizen naar een meer structurele opvangplek zodra het netwerk van Fedasil is uitgebreid of minder verzadigd is.

Het gaat om een opvang die 24 uur per dag geopend is, waar drie maaltijden per dag worden aangeboden. Er is ook een medische ploeg aanwezig, al gaat dat voorlopig vooral om EHBO en niet om sociale of psychologische ondersteuning. Wel zullen er enkele activiteiten worden georganiseerd voor volwassenen en kinderen overdag.

Al bijna 600 plaatsen elders in Brussel

Samusocial is door het agentschap Fedasil gemandateerd om opvangcentra voor asielzoekers in het Brusselse Gewest te beheren. Die maatregel bestaat in de eerste plaats om de opvangcapaciteit van Fedasil snel uit te breiden. Tot nu toe bieden de twee door de Samusocial beheerde opvangcentra onderdak aan 588 asielzoekers.

Het gaat om een centrum in Etterbeek met 350 plaatsen voor alleenstaande mannen en vrouwen, mensen in gezinnen en minderjarigen. En om een centrum in Koekelberg waar nog eens 238 plaatsen voor alleenstaanden en gezinnen zijn, met enkele plaatsen voor minderjarigen.

Maar de opdracht voor Fedasil sluit ook aan bij de missie van Samusocial om sociale hulp te bieden in een stedelijke omgeving, zeker nu de jongste weken heel wat mensen buiten hebben overnacht in afwachting een aanvraag te kunnen indienen tot internationale bescherming bij het Klein Kasteeltje.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni