Samusocial verliest 300 opvangplaatsen: "onbegrijpelijk"

SD
© BRUZZ
15/04/2022

Daklozenorganisatie Samusocial is niet opgezet met het feit dat het 330 opvangplaatsen moet sluiten voor eind mei. Dat heeft het gewest recent beslist. Ook Dokters van de Wereld betreurt de beslissing en noemt de afbouw "onbegrijpelijk".

Vanaf vandaag moet Samusocial 330 opvangplaatsen sluiten, waaronder 135 plaatsen voor gezinnen. Zoals elk jaar aan het eind van de winter, moet Samusocial zijn capaciteit verminderen, maar dat het om zoveel plaatsen gaat is een gevolg van een beslissing van het Gewest om de subsidiëring terug te brengen naar het niveau van voor de coronacrisis.

Sinds het begin van de winteropvang op 15 november heeft Samusocial 1.306 mensen in gezinnen - 406 gezinnen - opgevangen, van wie 784 kinderen. Hoewel de meesten naar andere opvangplaatsen zijn doorverwezen, verbleven er deze week nog 450 mensen in gezinnen in de centra van Samusocial.

“De seizoensgebondenheid van de opvang is moeilijk te beheren," zegt Fabienne de Leval, operationeel directrice van Samusocial "vooral voor het publiek van gezinnen met kinderen die een voortdurende follow-up nodig hebben.”

Centrum in Oudergem

Het gaat om 64 kinderen van de honderd mensen met een gezin die vandaag aan het eind van hun verblijf in het centrum van Oudergem zijn, waarvan 23 naar school gingen of een plaats hadden in een crèche.

“We moeten de capaciteit van ons centrum verminderen terwijl wij in slechts tien dagen zes nieuwe situaties hebben moeten opvangen van moeders met kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Om nog maar te zwijgen van de verzoeken van andere gezinnen,” zegt Kevin De Blander, coördinator van het gezinscentrum van Oudergem.

“Voor de teams is het een echt gevoel van falen om de mensen te moeten selecteren die niet verder geholpen kunnen worden. En hen dan moeten vertellen dat ze onze centra moeten verlaten."

'Seizoenslogica'

Hulporganisatie Dokters van de Wereld vindt het "onbegrijpelijk" dat de komende weken bedden voor daklozen verdwijnen in Brussel. De organisatie heeft het zelfs over de afbouw 500 bedden.

"Zo keren we terug naar een 'seizoenslogica', waarbij ervan uitgegaan wordt dat de Brusselse daklozen niet langer nood hebben aan een bed omdat de lente begint. Nochtans stond in het Brusselse regeerakkoord de intentie af te stappen van deze seizoensgebonden opvang", klinkt het.

"Er is net nood aan meer opvangcapaciteit, niet minder," aldus de ngo vrijdag in een persbericht. "Bij zowel onze vrijwilligers als onze patiënten zakt de moed ons in de schoenen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni