Sans-papiers kraken internaat (+ fotoreportage)

© Kevin Van den Panhuyzen

In Vorst heeft La Voix des Sans-Papiers, een groep van 120 mensen zonder papieren, een leegstaand internaat gekraakt in Vorst. Dit is het tiende kraakpand in minder dan twee jaar tijd. “Voorlopig mogen ze tot maandag blijven”, zegt PS- burgemeester Marc-Jean Ghyssels. (Fotoreportage onderaan de pagina)

La Voix des Sans-Papiers is een groep van ongeveer 120 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten, waaronder ook enkele kinderen. Sinds december 2017 kraakten ze het voormalig Hotel Scandic, maar daar moesten ze van de eigenaar op 3 maart vertrekken. “We moeten ons engagement nakomen en dus verlaten we het hotel”, zegt woordvoerder Modou. “Maar we kunnen niet op straat slapen, dus zullen we de deuren van een ander leegstaand gebouw openen.” Dit is de negende keer in minder dan twee jaar tijd dat de groep moet verhuizen.

Met de trein trok de groep naar Vorst. Zonder toestemming van de eigenaar openden ze daar de deuren van een leegstaand internaat in de buurt van Vorst Nationaal. De directrice van het internaat, Martine Herrezeel, was snel ter plekke. “Het internaat wordt gerenoveerd en moet tegen september klaar zijn”, aldus de directrice. “Momenteel is het gebouw onbewoonbaar. Buiten slapen is nog veiliger.”

Ook burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels (PS) kwam poolshoogte nemen. Samen met de sans-papiers, de politie en de directie van het internaat pleegde hij overleg over de situatie. “Jullie mogen tot maandag blijven”, sprak de burgemester tot de sans-papiers. “Dan zullen we met de Franse Gemeenschap samenzitten om een oplossing te vinden.”

Burgers helpen

Voor hun negende verhuis kon La Voix des Sans-Papiers rekenen op de hulp van enkele tientallen burgers. Onder hen ook oud vakbondsman bij het ACV Jean-Marie Piersotte. Dat politici geen oplossing bieden voor de sans-papiers, roept veel verontwaardiging bij hem op. “Ik ben beschaamd om Belg te zijn. Dit is een democratie onwaardig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?