Sans-papiers kunnen wellicht nog even op internaat blijven

© KVDP/BRUZZ
| De directrice van het internaat: "Als het van mij afhangt, moeten de sans-papiers vandaag vertrekken."
Updated: 05-03-2018 - 17:08

Sinds afgelopen zaterdag bezet een groep van 120 sans-papiers een leegstaand internaat in Vorst. Daar mogen ze al tot dinsdag blijven. ‘Als het van mij afhangt, moeten ze vandaag vertrekken’, reageerde de directrice van het internaat. Maar het zijn uiteindelijk de Franstalige onderwijsministers Schyns en Marcourt die de knoop doorhakken.

Sinds eind 2017 bezette de groep van 120 mensen zonder papieren een leegstaand hotel in hartje Brussel. La Voix des Sans-Papiers, zoals de groep zichzelf noemt, moest daar op zaterdag 3 maart vertrekken. Bij gebrek aan alternatieven is de groep naar Vorst getrokken om er een leegstaand internaat te kraken.

'Asbest'

Burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) kwam diezelfde dag ter plaatse en gaf ze de toestemming om er tot vandaag te blijven. Dan zal het kabinet van Frans Gemeenschapsminister van Onderwijs Marie-Martine Schyns (CDH) samenzitten met de directie van het internaat en de sans-papiers.

“Wij hebben begrepen dat er asbest in het gebouw is”, zegt de woordvoerder van minister Schyns, Eric Etienne, aan BRUZZ. “Daarom zullen wij een ingenieur sturen die de staat van het gebouw moet onderzoeken.” Naar eigen zeggen zal het kabinet van minister Schyns alleen uitspraak doen over de bewoonbaarheid van het gebouw.

Renovaties gepland

Voor Martine Herrezeel, de directrice van het internaat, heerst er onduidelijkheid over wat er vandaag zal gebeuren. “Het gebouw wordt beheerd door de Franse Gemeenschapsminister van Leerplichtonderwijs Schyns”, legt ze uit, “maar het internaat is er voor studenten hoger onderwijs.”

En binnen de Franse Gemeenschapsregering is minister Jean-Claude Marcourt (PS) daarvoor bevoegd. Wie uiteindelijk de knoop moet doorhakken, weet Herrezeel niet.

Herrezeel is wel duidelijk over wat er volgens haar moet gebeuren met de sans-papiers die het internaat bezetten. “Zij moeten vandaag vertrekken, als het van mij afhangt”, zegt ze aan BRUZZ. Het gaat overigens niet om een leegstaand gebouw, aldus de directrice. “Het gebouw is niet verlaten, maar het wordt gerenoveerd voor het begin van volgend schooljaar.”

'Kunnen vannacht blijven'

Gaël Lambinon, de woordvoerder van minister Marcourt, benadrukt dat het beheer van het gebouw een bevoegdheid is van minister Schyns. Het kabinet van Marie-Martine Schyns wacht nog steeds op een rapport van de ingenieur, die het internaat wel al heeft bezocht voor een inspectie.

"Het ziet er dus naar uit dat de sans-papiers vannacht kunnen blijven", aldus woordvoerder Eric Etienne. Schyns zal het rapport van de ingenieur waarschijnlijk pas dinsdag ontvangen.

Hoe lang de 120 sans-papiers in het internaat kunnen blijven, zal deels van dat rapport afhangen. "Als de leefomstandigheden dat toelaten, kunnen ze waarschijnlijk enkele dagen tot weken blijven", laat Etienne weten.

Maar de uiteindelijke beslissingsmacht legt Schyns in de handen van Franstalig minister van Hoger Onderwijs Marcourt. "Hij zal moeten beslissen hoe belangrijk die renovatiewerken zijn en wanneer hij het gebouw terug in handen wil."

Het traject van de groep vluchtelingen doorheen Brussel tot vandaag.
© BRUZZ/Peter Dhondt
| Het traject van de groep vluchtelingen doorheen Brussel tot vandaag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?