Schaarbeek beloond met gouden label 'Diervriendelijke Gemeente'

hondenspeelweide.jpg
© Eric Laureys
| Bianca Debaets (CD&V), Bernard Clerfayt (Défi) Bernard Guillaume (MR) tijdens de opening van de hondenspeelweide in Schaarbeek (archiefbeeld).
© Eric Laureys
| Bianca Debaets (CD&V), Bernard Clerfayt (Défi) Bernard Guillaume (MR) tijdens de opening van de hondenspeelweide in Schaarbeek (archiefbeeld).

Deborah Lorenzino (Défi), schepen voor Dierenwelzijn in Schaarbeek, heeft woensdag in het Jubelpark het label 'Diervriendelijke Gemeente' ontvangen uit handen van Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi). Het label beloont de Brusselse gemeente die zich in het afgelopen jaar het meest heeft ingezet voor dierenwelzijn.

Om de gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van hun projecten binnen hun dierenwelzijnsbeleid lanceerde het Brussels gewest in 2021 een nieuwe projectoproep. Daarmee maken de gemeentes kans op een subsidie van maximaal 9.000 euro en het label 'Diervriendelijke Gemeente'. In totaal namen 18 gemeenten deel aan de oproep, enkel Sint-Jans-Molenbeek schreef zich niet in.

"De gemeenten hadden veel inspiratie en goede ideeën. In Jette werden er sessies zootherapie georganiseerd waar honden kinderen met moeilijkheden helpen. Of er was in Anderlecht een poppenspel om burgers bewust te maken van de gevaren van het voederen van wilde dieren," vertelt minister Clerfayt.

Gouden label

Alle 18 gemeenten die aan de projectoproep deelnamen kregen ook de titel van 'Diervriendelijke Gemeente', wat betekende dat ze aan voldoende criteria inzake dierenwelzijn voldeden. Enkel Schaarbeek werd beloond met het gouden label, voor de realisatie van meerdere projecten die een impact hebben op het leven van dieren.

"We hebben bijna 250 premies toegekend om Schaarbekenaren te helpen hun katten te steriliseren, een speelparcours voor honden aangelegd in het Jeugdpark of drijvende hutten voor eenden geïnstalleerd op de vijvers van het Josaphatpark," verklaart schepen Lorenzino.

Een nieuwe editie van de projectoproep is intussen gelanceerd. De gemeenten kunnen hun aanvraag voor 15 mei indienen bij Leefmilieu Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?