Schaarbeek wil stukje Brussel overnemen

© BX1
| De grens tussen Schaarbeek en Brussel-Stad loopt door het midden van de Stephensonstraat.

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) wil een stukje Brussel-Stad ter hoogte van de Stephensonstraat overnemen. De grens tussen de gemeentes loopt recht door het midden van die straat. "Alle bewoners daar voelen zich Schaarbekenaars", zegt kabinetschef Marc Weber aan BRUZZ.

De Stephensonstraat bevindt zich op de rand van de Collignonwijk. Daar ligt de rijweg en één trottoir in Schaarbeek. Het ander voetpad (richting kanaal en spoorweg) en de huizenrij ernaast bevinden zich op grondgebied van de stad Brussel.

"De bewoners van de Stephensonstraat parkeren hun auto in Schaarbeek, doen hun boodschappen in Schaarbeek en sturen hun kinderen naar school in Schaarbeek. Maar ze wonen wel in Brussel", legt Clerfayt de bizarre situatie uit aan BX1.

Daarom vroeg de Schaarbeekse burgervader aan Close of hij de Stephensonstraat niet volledig mocht overnemen. De stad Brussel bestudeert het voorstel, maar Schaarbeek verwacht geen problemen. De gemeente is bereid een stuk grond te ruilen.

"Het is logisch als je naar de kaart kijkt", zegt Weber aan BRUZZ. "Mensen aan die straatkant hebben geen voeling met Brussel. Ze voelen zich Schaarbekenaar."

Bovendien brengt de situatie ook juridische moeilijkheden met zich mee. "Iets verderop bevond zich op Brussels grondgebied een groot Roma-kamp. Bij politie-interventies moesten zij over een andere politiezone rijden om dat kamp te bereiken", legt Weber uit.

Schaarbeek wil ook enkele grenscorrecties met de buurgemeenten Evere en Sint-Joost-ten-Node uitvoeren. De gemeentegrenzen in Brussel zorgen wel vaker voor kafkaiaanse situaties. In 2011 vochten Schaarbeek en Brussel in de nabijgelegen Navezstraat al een parkeeroorlogje uit. Een jaar eerder moest de gemeente Anderlecht al enkele parkeermeters weghalen aan de Poincarélaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?