Schaarbeekse straat mogelijk hernoemd naar slachtoffers racistische moord

Ahmed Isnasni en Habiba El-Hajji werden op 7 mei 2002 vermoord in hun flat in de Vanderlindenstraat in Schaarbeek. De dader was Hendrik Vyt, een extreem-rechtse activist.

De Schaarbeekse Agnes Pietrak dient een vraag in op de gemeenteraad van haar gemeente om de Vanderlindenstraat te noemen naar de slachtoffers van een racistische moord in die straat, uit 2002. Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) is alvast niet tegen een naamsverandering.

7 mei 2002 werd de Vanderlindenstraat in Schaarbeek opgeschrikt door een racistische moord. Hendrik Vyt, een extreem-rechtse militant, drong de flat van zijn buren binnen en schoot hen in koelen bloede dood. Ahmed Isnasni en Habiba El-Hajji overleefden de aanslag niet, hun kinderen wel.

Om de herinnering aan hen en aan de gebeurtenis levend te houden, diende een buurtbewoonster een vraag in op de gemeenteraad: verander een (klein) stuk van de Vanderlindenstraat in de Habiba-Ahmedstraat. Enkel het laatste stukje straat zou een nieuwe naam krijgen. Dat schrijft de RTBF.

"Een straat die de naam draagt van slachtoffers is een kans om het verleden te herinneren en na te denken over ons huidig bestaan," zegt de Schaarbeekse Agnes Pietrak. Zij diende de vraag in, woensdag wordt ze behandeld op de gemeenteraad.

Procedure

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) is niet tegen de naamsverandering en bekijkt of de procedure tot naamsverandering haalbaar is.

Als de gemeente de goedkeuring formaliseert, dan moet ze nog finaal goedgekeurd worden door de Koninklijke Commissie voor Toponomie. Dat is de instantie die naamsveranderingen voor straten en pleinen valideert.

Geeft de Commissie haar zegen, dan komt er een referendum in het betrokken deel van de straat. 60 procent van de bewoners moet deelnemen aan de bevraging en 60 procent moet de naamsverandering goedkeuren. Geeft de Commissie een njet, dan gaat de gemeente op zoek naar een andere manier om Habiba en Ahmed te eren.

Hun dochter, Kenza Isnasni, zal woensdag de interpellatie bijwonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?