Scholier uit Laken start petitie voor hoofddoeken op de werkvloer

Archiefbeeld van de Facebookgroep 'Bruxelloise et voilée', die vrouwen met een hoofddoek op een positieve manier in de kijker zet (© Bruxelloise et voilée).

In een petitie vraagt scholier Salma Lückerath om aandacht voor racisme op de werkvloer. Ze wil met name werkgevers verzoeken om meer vrouwen aan te nemen die een hoofddoek dragen. De afgelopen twee dagen ondertekenden al ruim 700 mensen de petitie.

De 17-jarige Salma Lückerath kwam op het idee voor de petitie toen ze er zelf één kreeg toegestuurd. Op die manier wil ze iets doen voor de vrouwen in haar eigen omgeving. Ze hoort vaak dat vrouwen geen baan kunnen vinden vanwege hun hoofddoek. “Na jaren solliciteren geven ze het op en doen ze hun hoofddoek af,” zegt Lückerath. "Dat vinden ze vaak heel jammer. Anderen willen dat niet en blijven daarom thuis.”

Dat terwijl ook gelovige vrouwen volgens de laatstejaars van het Karel Buls-atheneum in Laken graag een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. “Ze moeten daarom worden beoordeeld op hun kwaliteiten, niet op hoe ze eruit zien,” zegt Lückerath. Zelf is ze van plan om toegepaste psychologie te gaan studeren, en daarna een baan te zoeken waar ze mét hoofddoek aan de slag kan.

Met de petitie hoopt ze de aandacht te vestigen op het fenomeen in de hoop dat er iets verandert. “Het is bijna 2018. En toch zitten we nog altijd met hetzelfde probleem als tientallen jaar geleden,” zegt de actievoerster. Ze is aangenaam verrast dat de petitie al door ruim 700 mensen is ondertekend, maar verwonderd is ze niet: ze weet dat het onderwerp leeft. “Iedereen weet waarover ik het heb.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?