Scouts verzet zich tegen afgeschermde hondenzone in Roodebeekpark

© Google Instant Street View
| Het Roodebeekpark in Sint-Lambrechts-Woluwe

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wil een deel van het Roodebeekpark afbakenen opdat honden er vrij kunnen rondlopen. De lokale scoutsgroep maakt zich zorgen dat ze door de plannen niet langer zal kunnen spelen in het gebied. “Wij zijn heel erg afhankelijk van dit park.”

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wil een deel van het Roodebeekpark met kastanjehekwerk omheinen. Het doel daarvan is om honden de mogelijkheid te bieden vrij te kunnen rondlopen zonder dat zij daarbij in zones komen waar ze niet welkom zijn. Het idee is het gevolg van een aantal klachten van mensen die bang zijn van loslopende honden, of niet door honden lastiggevallen willen worden.

“Het Roodebeekpark bestaat grofweg uit twee delen,” legt schepen voor Groene Ruimtes Philippe Jaquemyns (Défi) uit. “Een lager deel met onder andere speelpleinen waar veel families komen, en een hoger gelegen gedeelte dat wilder en meer bebost is. In dit hoger gedeelte willen we de mogelijkheid bieden om honden los te laten zonder het risico dat ze in de lagergelegen zone terecht komen.”

Scouts & Gidsen Kruisboog-Hadewijch maakt zich echter zorgen om die plannen. “Wij zijn heel erg afhankelijk van dit park,” zegt Claire Runacres, leidster bij de scoutsgroep. “Wij gaan er met de kinderen vaak spelen, zowel in het lager- als in het hogergelegen deel. Het zou erg jammer zijn als we er niet meer zouden kunnen komen.”

De scoutsgroep ziet verschillende opties om zowel hun kinderen als de honden tegemoet te komen. “We zouden een regeling kunnen treffen waarbij we welkom zijn op andere uren. Het zou fijn zijn dat wij bijvoorbeeld in het weekend mogen komen, of dat de zone na 19 uur enkel toegankelijk is voor honden. Een andere optie is dat de zone ingeperkt wordt,” klinkt het.

Reageren op de plannen

Volgens Jaquemyns sluit de omheining de scoutsgroepen echter niet uit. “Het is niet omdat we daar een omheining zouden plaatsen voor de honden, dat de scouts er niet meer welkom zou zijn. Al is het dan misschien niet de beste plek om te spelen.”

Runacres ziet er geen graten in om het terrein te delen. “Tot hiertoe hebben we geen problemen gehad met honden. Nu lopen er immers ook al veel los. Al zijn wij voorstander van een systeem met gescheiden uren. Dat zou niet slecht zijn voor onze kindjes die bang zijn van loslopende honden,” klinkt het.

De zone voor loslopende honden zou volgens een plan van de gemeente zo’n 15.000 vierkante meter groot zijn (zie afbeelding onder deze paragraaf). Omdat het park beschermd gebied betreft, wordt het voorstel op dit moment onderworpen aan een openbaar onderzoek dat loopt tot 23 december 2020. De overlegcommissie staat gepland op 8 januari. De lokale scoutsgroep roept op om tijdig op de plannen te reageren.

plan park roodebeek
© Sint-Lambrechts-Woluwe
| Volgens het plan zal de zone voor loslopende honden zo'n 15.000 vierkante meter groot zijn (donkergroene deel bovenaan). Dit plan werd door de gemeente opgesteld en aan de buurtbewoners voorgesteld

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?