Dakloos in Brussel daklozen straatbewoners arm armoede koude winter bedelaar thuisloos

Scriptie over wooncultuur Brusselse daklozen wint meerdere prijzen

EDB
© BRUZZ
18/11/2022

De Thesis Award van het Brussels Studies Institute gaat dit jaar naar Arnaud Vander Donckt en Marie-Sophie Vindevogel. Hun gezamenlijke thesis bestudeert de dakloze wooncultuur in Brussel en probeert die aan de hand van een atlas bloot te leggen.

Donderdagavond reikte het Brussels Studies Institute naar jaarlijkse gewoonte hun Thesis Award uit. Daarmee wil het onderzoekcentrum naar eigen zeggen ‘een uitstekende scriptie over Brussel’ belonen. De prijs gaat dit jaar naar twee studenten van de opleiding burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven. In die opleiding is het niet ongewoon dat studenten samen aan een scriptie schrijven, klinkt het.

Aan de hand van een specifieke case study van Brussel onderzochten Arnaud Vander Donckt en Marie-Sophie Vindevogel in hun masterproef dakloosheid als een van de meest tastbare symptomen van toenemende ongelijkheid en stedelijke crisis. “De atlas legt bepaalde aspecten van die dakloze wooncultuur bloot,” vertelt Vander Donckt aan BRUZZ.

“We tonen aan bijvoorbeeld waar de dakloze mensen zich doorgaans bevinden en ook hoe ze wonen. Dat gaat van architecturaal tot stedenbouwkundig niveau. We kijken naar zowel kleine installaties die toegeëigend worden, zoals een bank, als naar fenomenen waarbij grotere migraties gebeuren, zoals in het geval van krakerspanden,” klinkt het.

Derde prijs

“Zo hebben we het bijvoorbeeld ook over het verspreid wonen,” aldus Vander Donckt. “Voor een dakloze persoon kan de douche bij een bepaalde organisatie zijn, maar is de slaapplek elders en de plaats om te eten nog ergens anders, niet noodzakelijk dicht bij elkaar. Ook kijken we naar het aantrekken van dakloze mensen via organisaties die bijvoorbeeld eten voorzien en tegelijkertijd het weren van daklozen via antidaklozen-architectuur.”

Vander Donckt en Vindevogel zeggen verheugd te zijn de prijs in de wacht te hebben gesleept. “Het is echt een beetje absurd, want dit is inmiddels de derde prijs die we winnen. Voorlopig gaan we verder niets doen met de resultaten van de studie. Wel maakt het deel uit van deze prijs dat we onze scriptie nu zullen omvormen tot een artikel.”

Zowel Vander Donckt als Vindevogel zijn inmiddels afgestudeerd. Vander Donckt werkt als stagiaire bij architectenbureau B2Ai; Vindevogel voor een projectontwikkelaar in Gent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni