| Collega's leggen bloemen neer op de plaats waar Eunice om het leven kwam.

Sekswerkers herdenken vermoorde collega Eunice: 'Veiligheid verslechtert'

JP
© BRUZZ
05/06/2019

Een jaar nadat de jonge Nigeriaanse prostituee Eunice werd vermoord, hebben haar collega's bloemen neergelegd. Tijdens de herdenking benadrukten de sekswerkers de nood aan veilige arbeidsomstandigheden in Sint-Joost-ten-Node. "Is er nog een drama nodig voor burgemeester Emir Kir in actie komt?"

Enkele tientallen sekswerkers kwamen woensdagochtend samen in de Linnéstraat op de plek waar Eunice is vermoord. "Haar herinneren betekent ook strijden voor haar en onze rechten," zegt Marie van sekswerkersvereniging Utsopi. "Door over haar te praten, herinneren we haar en zorgen we dat haar dood niet tevergeefs was. Ze leeft verder in onze woede en ons verdriet."

De rosse buurt strekt zich uit over een aantal straten in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. De Aarschotstraat ligt op het grondgebied van Schaarbeek, en vier straten met carrés - vitrines op de begane grond van woonhuizen -, zijn verdeeld over de Weidestraat, Plantenstraat, Linnéstraat en de Rivierstraat. Op een kleine oppervlakte voeren twee burgemeesters een verschillend beleid.

Sekswerkers grijpen de gelegenheid aan om hun onvrede te uiten over het beleid in de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Ze hekelen het gebrek aan overleg met de gemeente, net als het ontbreken van een goed prostitutiereglement waarop de politie kan terugvallen bij controles.

Steeds onveiliger

"De situatie verslechtert," klinkt het bij de sekswerkers. Vorige week zouden er nog ramen zijn gebroken en onstond op straat een ruzie tussen rivaliserende bendes, zegt Marie. "Het wordt steeds onveiliger. De Noordwijk heeft nood aan krachtige maatregelen. Is er nog een drama nodig voor Emir Kir reageert?"

Ook de Nigeriaanse Sylvia zegt dat ze zich regelmatig onveilig voelt omdat ze klanten over de vloer krijgt die een wapen of pistool dragen. "Soms bellen we de politie, maar het duurt vaak lang voor ze er zijn," zegt ze. Ze vraagt regelmatige patrouilles van de politie. (lees verder onder de video)

De collega's van Eunice leggen bloemen neer om haar te herdenken.

Een jaar geleden kondigde hoofdinspecteur Johan Debuf aan dat een nieuw op te richten cel in zou staan voor meer blauw op straat. Voorlopig is nog niet bekend wanneer die cel er komt, reageert de woordvoerder van de politiezone-Noord. De cel maakt deel uit van een globale hervorming bij de zone die voorlopig nog niet is geagendeerd.

Grondgebied Schaarbeek

Burgemeester Emir Kir (PS) reageert dat hij niet correct vind om de gemeente verantwoordelijk te stellen voor de moord. Die vond plaats op het grondgebied van Schaarbeek, brengt hij in herinnering. Daarnaast is er wel degelijk een veiligheidsplan van de politie. Dat zal binnen enkele weken worden geëvalueerd.

Het is niet de eerste keer dat sekswerkers Eunice herdenken. De eerste twee dagen na haar dood gingen de gordijnen in de buurt dicht tijdens een staking. Een paar weken na haar dood kwamen sekswerkers opnieuw samen voor een witte mars.

De verdachte van de moord is een jonge man, die op het moment van de feiten bekend was bij de jeugdrechtbank en de politie. Het parket is nog bezig de zaak te onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Eunice , Nigeriaanse sekswerkers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni