Sint-Jans-Molenbeek weigert jaarlijkse herdenkingsmars van Riffijnen

manif-rif.jpg
© Antony Gevaert - Belga
| Manifestatie in 2017 voor de steun aan de Riffijnen van Marokko.
© Antony Gevaert - Belga
| Manifestatie in 2017 voor de steun aan de Riffijnen van Marokko.

De Vereniging van Riffijnen van België wil op 29 oktober in Molenbeek een vreedzame mars houden om de verjaardag te herdenken van de dood van Mohsin Fikri, een vishandelaar die zes jaar geleden in Marokko in een afvalcontainer werd verpletterd. Het Molenbeekse College van burgemeester en schepenen weigert de manifestatie.

Elk jaar herdenkt de Vereniging van Riffijnen deze tragische gebeurtenis op het grondgebied van verschillende gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (stad Brussel, Etterbeek, Sint-Joost).

Voor volgende zaterdag werd een vergunningsverzoek ingediend bij de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg.

Het gemeentebestuur van Molenbeek heeft de mars verboden, zo kreeg de vereniging te horen. De reden? De manifestatie heeft geen link met de gemeente en haar inwoners, de mars blokkeert het verkeer en draagt op geen enkele manier bij tot de sociale cohesie.

Volgens de vereniging mist die motivatie "objectiviteit en relevantie." Ze beschouwt de weigering als een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting.

De vereniging trekt nu naar de Raad van State voor een spoedprocedure om het verbod ongedaan te maken. "Wij zullen politieke en juridische acties nemen om ons recht op demonstreren af te dwingen conform de Belgische grondwet", zegt Habib van de Vereniging van Riffijnen.

De vereniging vraagt zich op sociale media ook af of er geen andere reden is voor het verbod. "Het is volgens ons een politieke beslissing beïnvloed door mensen rondom de burgemeester van Molenbeek, zoals adviseurs met Marokkaanse roots die dicht bij het Marokkaanse regime staan."

De Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) was vandaag, zondag, niet bereikbaar voor commentaar.

De Riffijnen zijn Berbers afkomstig uit het arme noorden van Marokko. Rif-bewegingen vragen sinds de dood van visverkoper Mohsin Fikri meer aandacht voor hun lot.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?