1739 Zonnepanelen 11

Sint-Pieters-Woluwe steunt oprichting energiegemeenschap in Stokkel

AV
© BRUZZ
07/06/2022

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe steunt de oprichting van een energiegemeenschap in Stockel. Het project heeft als doel om de lokaal geproduceerde energie van zonnepanelen te delen met haar inwoners. Dinsdag 21 juni staat er een eerste infovergadering gepland voor inwoners.

Om te weten of dit project haalbaar is, wordt dit initiatief eerst getest. Het proefproject gaat plaatsvinden in de buurt rond de gemeentelijke kinderdagverblijven in Stokkel. Met de verbouwing van de crèche tot een eco-crèche zijn er zonnepanelen geïnstalleerd door de gemeente.

Tijdens het project worden de producenten en consumenten direct aan elkaar verbonden. Het testpubliek gebruikt de stroom geproduceerd door de zonnepanelen van het kinderdagverblijf. Doordat de inwoners de elektriciteit gebruiken op het moment dat die vrijkomt, kunnen ze de stroom aan een goedkoper tarief verkrijgen. Aan het einde van de maand zou het erop neerkomen dat de inwoners een lagere elektriciteitsfactuur in de brievenbus krijgen.

“Momenteel is het voor veel mensen nog onduidelijk wat een energiegemeenschap is, vandaar dat we die infovergadering inplannen. Het initiatief is een oplossing om groene en lokale stroom te gebruiken tegen een eerlijke prijs,” laat Antoine Bertrand, schepen van Energietransitie in Sint-Pieters-Woluwe weten.

Pilootproject

Het pilootproject zou over verschillende voordelen beschikken volgens schepen Bertrand, zoals: het gebruik van groene energie, een factuurverlaging en het sociale aspect tussen de buurtbewoners bevorderen.

De inwoners die deel uitmaken van de testfase zijn of worden nog op de hoogte gebracht via een uitnodiging voor de vergadering op 21 juni, waar ze meer informatie krijgen en de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan de afdeling Energie van de gemeente en de facilitator van Brussel-Milieu ‘Energy Sharing and Communities’, Energie Commune. Meer specifiek gaat het over de volgende straten die betrokken worden: de Hinnisdaellaan, de Geluksdreef, de François Desmedtstraat en de Langestraat.

De informatiebijeenkomst vindt plaats in de Stokkelschool om 18u30.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni