Sint-Pietersziekenhuis over coronavirus: 'Het is routine, en we zijn ervoor opgeleid'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 4 februari 2020

De Belg die besmet blijkt te zijn met het coronavirus is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen. Dat is niet toevallig. Het ziekenhuis is dé referentie voor alle aandoeningen aan het ademhalingssysteem, en bovendien sinds de SARS-epidemie gespecialiseerd in dit soort ziektes.

Verpleegster Stephanie ontsmet haar handen, trekt twee jasjes en twee paar handschoenen aan, net als twee types mondbedekkers. Dat is nodig om zonder risico besmette patiënten, van bijvoorbeeld het coronavirus, te kunnen verzorgen. "Het is routine voor ons, al gebeurt het niet elke week. Maar we zijn ervoor opgeleid," klinkt het.

Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus "geen enkele consequentie". Dat zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus.

Door de uitbraak van het coronavirus wordt reizen van en naar China steeds moeilijker. Vluchten van en naar China worden geschrapt. De impact kon wel eens groot zijn, klonk het eerder. In deze periode van het jaar zijn de Chinese toeristen goed voor zo'n 8.000 overnachting per maand. Maar voorlopig zien ze bij visit.brussels nog geen daling van het aantal Chinese toeristen.

In de vele chocoladewinkeltjes in het centrum lopen de zaken dan ook zoals anders. Al speelt het coronavirus wel in de gedachten van de winkeliers. Bij de apotheker op het Flageyplein gaan de mondmaskers vlot over de toonbank. De winkel heeft zelfs een extra voorraad aangelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?