Sint-Pieterziekenhuis dient klacht in voor fake news

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De ingang van de polykliniek Sint-Pietersziekenhuis aan de Waterloolaan.

Het UMC Sint-Pieter, het referentieziekenhuis voor coronapatiënten in Brussel, heeft woensdagmiddag een strafrechtelijke klacht ingediend wegens laster en eerroof, na een reeks berichten op sociale media met valse informatie. Dat meldt algemeen directeur Philippe Leroy in een persbericht.

"Het Sint-Pieterziekenhuis is het slachtoffer van vals, lasterlijk nieuws dat de afgelopen dagen op bepaalde sociale netwerken is verspreid", aldus het persbericht. De valse berichten zouden onder meer verspreid zijn via Facebook en WhatsApp en zouden foutieve informatie verspreiden over de behandeling van het coronavirus binnen het ziekenhuis.

"Er werd in gezegd dat ons ziekenhuis ik weet niet hoeveel mensen in quarantaine had en we overspoeld werden. We zouden ons personeel zelfs geheimhoudingsclausules laten tekenen om hier niet over te praten", vertelt een woordvoerster van het UMC Sint-Pieter.

Viraal

Of er één bron is die de berichten heeft verspreid is niet duidelijk, maar de kwalijke berichten zijn intussen viraal gegaan. Om dit verder tegen te gaan heeft het UMC Sint-Pieter woensdag beslist om formeel een strafklacht in te dienen voor laster en eerroof, zodat de verantwoordelijke voor de verspreiding van deze foutieve berichten voor het gerecht verantwoording moet afleggen. Het ziekenhuis vreest dat dergelijke valse berichten een destabiliserend effect kunnen hebben voor het vertrouwen van het volk in de zorginstellingen en overheden die de coronacrisis managen.

Het UMC Sint-Pieter ontving woensdagochtend een beschikking van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel die iedereen die de leugenachtige en lasterlijke berichten verspreid of gehost zou hebben, verplicht om deze terug in te trekken.

Vorige maand bleek al dat de politie een onderzoek had geopend naar een valse fax, waarin stond dat een patiënt met corona was weggevlucht uit het Sint-Pieterziekenhuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?