© Saskia Vanderstichele

'Sociale woningen nodig in plaats van geboortebeperking'

© brusselnieuws.be
02/10/2012
"Wellicht gaat het om een populistische uitspraak in de aanloop naar de verkiezingen." Het geboortebeperkingsballonnetje van Freddy Thielemans (PS) kan op weinig bijval rekenen bij demografen Patrick Deboosere (VUB) en Jean-Michel Decrollie (ULB). Vincent De Wolf (MR) en Guy Vanhengel (Open VLD) willen kinderbijslag degressief maken.

Brussel kent een sterke bevolkingsgroei maar in De Morgen relativeren de demografen Deboosere en Decrollie het stereotiepe beeld van grote gezinnen bij Brusselaars van niet-Europese afkomst. Volgens cijfers uit 2009 bestaat slechts 1,4 procent van de gezinnen uit zes of meer leden. In absolute cijfers gaat het om 2.000 gezinnen op een totaal van 163.466.

Slechts 471 gezinnen (zo'n 0,25 procent) bestaan uit acht personen of meer. "Meestal gaat het dan om gezinnen waarbij een grootouder inwoont of twee broers met hun families onder een dak leven", aldus Deboosere in de krant.

De grote gezinnen zijn vooral nieuwkomers uit Afghanistan of Centraal-Afrika, terwijl "65 procent van de nieuwkomers afkomstig is uit Europa", aldus Decrollie.

De gezinsgrootte valt bij de tweede generatie terug tot het Belgische niveau. Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw ligt op 2,1 in het Brussels gewest en onder vrouwen van niet-Belgische origine is dat 2,6.

Het idee van Thielemans om het debat over geboortebeperking aan te gaan heeft dan ook weinig zin volgens de demografen. "Wellicht gaat het om een populistische uitspraak in de aanloop naar de verkiezingen", zegt Deboosere.

Huisvestingscrisis
Het schoentje knelt op het vlak van huisvesting. "Er is een gigantisch probleem op de woningmarkt. Er kwamen de voorbije jaren 30.000 woningen bij, maar die zijn enkel betaalbaar voor tweeverdieners. Brussel heeft te weinig sociale woningen."

Uit cijfers van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn blijkt dat slechts 7,7 procent van de Brusselse woningen sociale woningen zijn. In Parijs is dat 15 procent, in Londen 22 procent en in Amsterdam nog meer. 30.000 Brusselse gezinnen wachten op een sociale woning.

Minder kindergeld?
Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) pleit dan weer voor degressieve gezinsuitkeringen. Vandaag stijgt het kindergeld naarmate een gezin meer kinderen telt. MR-voorzitter Charles Michel deed ondertussen expliciet afstand van die uitspraak.

Anderzijds zou De Wolf kroostrijke gezinnen voorrang geven voor sociale woningen. Er bestaan heel wat regels inzake het aantal kamers die de toegang van grote gezinnen tot dergelijke woningen bemoeilijken. Hij deed de uitspraken in persoonlijke naam voor de micro van Bel RTL.

De woorden van De Wolf zijn bij minister van Economie en kandidaat-burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (CDH) in het verkeerde keelgat geschoten. "De electorale context maakt plaats voor demagogie", aldus de minister in een mededeling. "Alsof kinderen door hun ouders als een bron van inkomsten gezien worden. Dat is een belediging voor elke ouder die een kind verwacht."

Nog volgens Cerexhe is het probleem niet het geboortecijfer, wel van het grote aantal nieuwkomers dat zich jaarlijks in Brussel vestigt.

PS: 'Aanval op minst bedeelde families'
Ook de PS kant zich tegen het idee om de kinderbijslag degressief te maken. Volgens staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard (PS) gaat het om een "aanval op de minst bedeelde families."

"Men mag niet vergeten dat voor sommige gezinnen de kinderbijslag nodig is om op het eind van de mand de eindjes aan elkaar te knopen. Dat dit nodig is om hun kinderen eten te geven tot de laatste dag van de maand. Mijnheer De Wolf vergist zich van debat het is niet door de kinderen uit te hongeren dat men een oplossing zal vinden voor het huisvestingsprobleem dat zich in Brussel stelt."

Ecolo spreekt van "angstaanjagende voorstellen" en een "belachelijk opbod" in de voorbije 48 uren. "Na de maoïstische uitlatingen van Brussels burgemeester Freddy
Thielemans, bewijst Vincent De Wolf dat hij totaal niets afweet van de realiteit die de vele grote gezinnen meemaken. Het volstaat daarbij te denken aan de nieuw samengestelde gezinnen", zegt covoorzitster Emily Hoyos, die pleit voor steunmaatregelen. "Er is nood aan crèches, onthaalmoeders, woningen en steun aan ouderen."

Vanhengel ziet degressieve kinderbijslag wel zitten
Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) ziet wel wat in het voorstel van De Wolf. Volgens Vanhengel beschouwen sommigen hun kinderen wel degelijk als een bron van inkomsten en is het financieel aanmoedigen van kroostrijke gezinnen "een redenering van decennia geleden."

Bij de recentste staatshervorming is de bevoegdheid kinderbijslag in Brussel overgeheveld naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, maar het zal wel nog even duren voor die ook effectief bevoegd wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni