Solidariteitsacties voor slachtoffers aanslag Charlie Hebdo

Op verschillende plaatsen worden solidariteitsacties gehouden met de slachtoffers van de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. De politie van de zone Brussel-Stad en Elsene neemt een minuut stilte in acht, net als het Internationaal Perscentrum op de Wetstraat, het gemeentepersoneel van Evere, Etterbeek en Vorst, de Europese Commissie, de ULB en andere instellingen.

De politie van de zone Brussel-Stad-Elsene houdt om 12 uur een minuut stilte, "om onze onvoorwaardelijke getrouwheid aan de democratische waarden te tonen", klinkt het. Bij de aanslag kwamen ook twee agenten om het leven.

Studenten en personeel van de ULB komen rond datzelfde tijdstip samen op de campus Solbosch en aan het Erasmusziekenhuis voor een herdenking.

In het Internationaal Perscentrum op de Wetstraat zal om 11 uur eveneens een minuut stilte in acht worden genomen. Dat laat de Vlaamse Vereniging van Journalisten weten.

Om 14 uur komen in Galerij The Cartoonist ook enkele Belgische cartoonisten en journalisten samen voor een herdenkingsmoment.

In het gemeentehuis van Evere wordt om 12 uur een minuut stilte gehouden. Ook het personeel dat buitenshuis werkt, kan deelnemen.

Aan de Europese Commissie en de Navo hangen de vlaggen halfstok. In de Commissie en het Parlement kiest men ook voor een minuut stilte.

Boekhandel Filigranes, dat Charlie Hebdo verkocht, zal een rouwregister in de winkel leggen. De boekhandel bevond zich vorige week zelf middenin een discussie over vrije meningsuiting toen activisten de komst van de Franse polemist Eric Zemmour wilden verhinderen.

"Er zijn geen woorden voor deze aanslag", zegt eigenaar Marc Filipson. "Er zullen karikaturen van de overleden tekenaars omhoog worden gehangen. Wie wil, kan een boodschap achterlaten. Na tien dagen zullen we alles naar Charlie Hebdo sturen."

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?