'Wapens voor aanslag Charlie Hebdo gekocht aan Zuidstation’

© FM Brussel
13/01/2015

De aanslag op Charlie Hebdo in Parijs zou zijn gepleegd met wapens die gekocht werden in de buurt van het Zuidstation. Dat schrijven verschillende kranten. "Zware wapens zijn in Brussel makkelijk te vinden voor mensen uit het criminele milieu", zegt een expert.

De broers Kouachi zouden hun kalasjnikov en de raketlanceerder gekregen of gekocht hebben van Amedy Coullibaly, de man verantwoordelijk is voor de gijzeling in een Joodse supermarkt.

Volgens La Dernière Heure kocht Coulibaly een deel van de wapens, een kalasjnikov en een raketlanceerder, aan het Zuidstation voor minder dan 5.000 euro.

De Franse nieuwssite Mediapart schreef maandag al dat in 2010 de broers Kouachi en Coulibaly geprobeerd zouden hebben om in België wapens te kopen.

Bij de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de gijzeling in de Joodse supermarkt kwamen in totaal 20 mensen om het leven, de daders mee inbegrepen.

Bij het federaal parket heeft men geen weet van een mogelijke Belgische connectie met de wapens. "Wij hebben daar geen dossier over en er loopt ook geen onderzoek, die zaak is in handen van het Franse gerecht", zegt woordvoerster Wenke Roggen.

Makkelijk te vinden
Maarten van Alstijn van het Vlaams Vredesinsituut volgt de internationale wapenhandel al langer. Volgens hem is het vrij eenvoudig om in Brussel op de zwarte markt aan volautomatische wapens te komen. "Dat is relatief makkelijk, althans voor mensen die in het criminele milieu zitten en illegale wapenhandelaars kennen."

Brussel is een van de schakels in een Europees netwerk van wapensmokkel. "Brussel is een van de plaatsen in Europa waar die zwarte markt zich afspeelt, maar het is een Europees probleem. De netwerken van smokkelaars strekken zich uit van Marseille tot Stockholm. Het is moeilijk om in te schatten of het probleem erger wordt, maar de laatste jaren zijn er wel verschillende incidenten met zware vuurwapens geweest."

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni