‘Speech Jan Peumans totaal wereldvreemd’

© Alexandra Lens

In het Brusselse stadhuis reageren politici uit de hoofdstad op de 11 juli-toespraken van Geert Bourgeois (N-VA), Jan Peumans (N-VA) en Ans Persoons (SP.A). “Ik vond de speech van Jan Peumans van een totale wereldvreemdheid”, zegt Brussels minister Pascal Smet (sp.a).

Nederlandstalige Brusselse politici van alle partijen behalve N-VA kunnen zich op deze 11de juli veel eerder vinden in de woorden van schepen van Nederlandstalige aangelegenheden van de stad Brussel Ans Persoons, dan in die van voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans.

Brusselgevoel

“Vlaanderen is geen eiland, Brussel is geen eiland, de mensen mogen ook geen eiland zijn in een stad”, zegt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD). Hij is het eens met de nadruk die Persoons legde op het belang van samenhorigheid. De uitspraken van minister-president Geert Bourgeois relativeert Gatz. “De minister-president is geschrokken van de woorden die hij gebruikt heeft. Laten we van al die speeches ook niet meer maken dan ze zijn. Het is vandaag een feestdag.”

Ook Pascal Smet, partijgenoot van Persoons, kan zich vinden in haar boodschap over verbondenheid. De woorden van de voorzitter van het Vlaams parlement schoten bij Smet in het verkeerde keelgat: “Ik vond de speech van Jan Peumans van een totale wereldvreemdheid. We zitten in een stad die aangevallen is. De wereld is veranderd. Dan over het verleden of de Vlaams-Nederlandse samenwerking spreken, is echt niet essentieel voor de wereld van vandaag.”

Voor Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) viel vooral op dat Peumans in z’n speech niet over Brussel sprak. “Vlaanderen moet natuurlijk ook zijn blik op de wereld richten en dan kan je niet voorbij Brussel. Dus dat heb ik toch wel een beetje gemist: de liefde voor Brussel.” Debaets ziet te weinig openheid in de houding van de leiders van de Vlaamse Gemeenschap vandaag.

Annemie Maes, fractieleider van Groen in het Brussels Parlement, spreekt ook van een schril contrast tussen het “Brusselgevoel” zoals vertolkt in de speech van Persoons en de “enge visie” van Vlaanderen.

N-VA

Brusselaar in het Vlaams parlement Karl Vanlouwe (N-VA) was heel wat minder lovend voor de woorden van Persoons: “Zo het morele vingertje opsteken, dat hoeft eigenlijk absoluut niet. Ik heb vastgesteld dat mevrouw Persoons dat al een paar keer gedaan heeft, vanuit een ivoren toren iets zeggen over Vlaanderen, over de Vlamingen. Ik denk dat dat absoluut niet hoeft.”

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?