Karl Vanlouwe over 11 juli: 'Nu hang ik de Vlaamse vlag wel uit'

© GR
© GR

KARL VANLOUWE, parlementslid, N-VA. Ik ben vorig weekend ostentatief opgestapt bij de 11-juliviering in Sint-Agatha-Berchem. Minister Pascal Smet (SP.A) gaf er een sneer aan de “verantwoordelijke die een tank op de markt plaatste” na de terreuraanslag. Een pure aanval op het beleid van Jan Jambon (N-VA), en zeer ongepast op een viering in de kleinste Brusselse gemeente.

Los daarvan ga ik voor het eerst de Vlaamse vlag uithangen dit jaar – terwijl ik dat nooit deed, om vijandigheid te sparen. De Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap hoort absoluut in Brussel thuis, want het symboliseert het feit dat Vlaanderen zijn feest in zijn hoofdstad blijft vieren. En dat ook de Brusselse Vlaming de band met Vlaanderen wil aanhouden. Terwijl heel wat politici meedoen aan het willen doorknippen van die band. Trouwens, ook een andere minderheid in Brussel, de Franstaligen, hebben recht op een feest.

En ik stel me die vraag: als wij als Brusselse familie de tak afzagen van onze grote Vlaamse familie, waarom zou Vlaanderen dan nog 5 procent (met de Brusselnorm, JMB) blijven investeren in Brussel? Niet meefeesten zou getuigen van een zeer negatieve houding tegenover Vlaanderen, dat toch laat zien dat het in Brussel investeert.

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?