Rachida Aziz over 11 juli: 'Dan ook alle vrouwen vrijaf op 8 maart'

© Bart Dewaele

RACHIDA AZIZ, ondernemer. De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap houdt me niet wakker, omdat ik er als kind van migrantenouders niet mee ben opgegroeid.

Die geschiedenis van Vlaamse strijd hebben wij nooit meegemaakt. Dat er nog een minderheid van Vlamingen in Brussel aanwezig is, is een feit. Maar de realiteit in Brussel is dat dit niet meer of minder betekent dan de vertegenwoordiging van een andere gemeenschap. De Congolezen bijvoorbeeld; ook zij hebben recht op hun ‘feestdag’.

Waarom krijgen Vlaamse ambtenaren een dag vakantie voor 11 juli? Goed voor mij, maar dan wel dezelfde rechten voor iedereen. Laat ons daar eens een open gesprek over voeren. Dat andere gemeenschappen in Brussel geen vakantiedag krijgen op een dag waarop hun gemeenschap kan gevierd worden, is niet eerlijk meer. En dat trekt zich door tot de holebigemeenschap, voor wie het vieren van een dag nog relevanter is, omdat voor hun aanvaarding nog veel strijd moet geleverd worden.

In deze context ijver ik dan ook voor het recht op een vakantiedag voor alle vrouwen op 8 maart, Vrouwendag.

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?