© Bart Dewaele

Dyab Abou Jahjah over 11 juli: 'Past niet bij toekomst van de stad'

LV
© BRUZZ
06/07/2016

DYAB ABOU JAHJAH, opiniemaker. Zelf voel ik me geen Vlaming dus heb ik 11 juli nooit gevierd, maar ik begrijp dat mensen die zich wel als dusdanig identificeren dat belangrijk vinden.

Ik stuur dan ook wensen aan vrienden of kennissen waarvan ik weet dat ze 11 juli vieren, zoals Bert Anciaux.

In Brussel lijkt 11 juli steeds meer aan relevantie in te boeten. Het probleem is dat de stad tijdens de Vlaamse feestdag als een deel van Vlaanderen wordt beschouwd terwijl dat niet de realiteit is. Brussel heeft een andere dynamiek en de Brusselaars definiëren zich anders dan Vlamingen. Ook steeds meer Nederlandstalige Brusselaars voelen zich niet langer Vlaming.

De Vlaamse feestdag past volgens mij niet bij de toekomst van Brussel. De stad moet verder inzetten op het eigen Irisfeest en bouwen aan een eigen symboliek en een eigen verhaal dat de Belgische context met zijn tweedeling tussen Vlaanderen en Wallonië overstijgt. Het aanwakkeren van het Vlaams gevoel kan die verdeeldheid versterken en zo een negatief effect hebben op de stad. Waarmee ik niet wil zeggen dat een eigen, nieuwe symboliek zal volstaan om de problemen van de stad op te lossen.

Uiteindelijk zijn nationalistische gevoelens relatief zwak in België en dat is een voordeel want daardoor kan je mensen makkelijker bij elkaar brengen.

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 11 juli 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni