Speurders onderzoeken of rellen op voorhand gepland waren

© Aude Vanden Broeck via Twitter

Het vandalisme in Brussel-centrum na de kwalificatie van Marokko zaterdagavond tegen Ivoorkust zou mogelijk met voorbedachten rade gepleegd zijn. Dat is volgens de krant La Capitale een piste die de speurders bekijken. Ze onderzoeken onder meer een oproep van een Brussels-Marokkaanse rapper op vrijdagavond, daags voor de onlusten.

“Het bekijken van de beelden van die avond laat toe om bepaalde elementen te isoleren die deze hypothese ondersteunen”, zegt een interne bron aan de Franstalige krant. Wat niet betekent dat dit de enige hypothese is die de politie onderzoekt.

Een post op Facebook van de Brusselse rapper Benlabel voor de onlusten, op vrijdagavond, is de speurders opgevallen. Hij postte een foto van zichzelf met twee automatische wapens. Als begeleidend commentaar schreef hij (sic): ‘Demain on vas tout cramé à Lemonnier maroc City gang!! Russie 2k18’. Het eerste deel is vrij te vertalen als: ‘Morgen steken we alles bij Lemonnier in de fik’. Die boodschap klinkt op zijn minst als een voorbode van de gebeurtenissen van de dag nadien.

Benlabel was trouwens aanwezig op de avond van het oproer. Hij filmde de vernielingen van straatmeubilair en plunderingen van winkels. La Capitale nam daarom contact op met de rapper. “Ik bedoelde het in de zin van we gaan de lont aan het vuur steken, de ambiance erin brengen”, zegt hij aan de krant. “Het is triestig dat dit is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ik was effectief ter plaatse toen de gemoederen verhit raakten. Ik ben naar huis gegaan.”

Maar daarmee is de hypothese niet van de baan. Ooggetuigen zagen onder meer hoe relschoppers na het waterkanon op de Beurs blokkades aanlegden ter hoogte van het Fontainsplein. Onder meer dranghekken werden in het midden van de straat gelegd.

"Het leek alsof ze goed wisten wat ze aan het doen waren", zegt een getuige. Zo werd de politie vertraagd en konden relschoppers zich verzamelen aan Lemonnier, om de veldslag waarop het later uitdraaide, voor te bereiden. 

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?