Spoedarts: 'Dramatisch aantal besmettingen bij personeel Brusselse woonzorgcentra'

© Photonews
| (archiefbeeld)
Updated: 13-04-2020 - 15:46

Ignace Demeyer, spoedarts in Aalst, heeft maandagmiddag in het VTM Nieuws getuigd over het grote aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus bij het zorgpersoneel van woonzorgcentra. "We hebben in Aalst zeer veel personeel dat werkzaam is in Brusselse woonzorgcentra en zij testten bijna allemaal positief", klonk het. "Het is een drama aan het worden voor de zorgkundigen, in Brussel voornamelijk".

Het grote aantal besmettingen creëert een probleem voor de werking van de rusthuizen én voor de bewoners van die instellingen. Demeyer vermoedt dat de zorgkundigen op het werk waarschijnlijk ook anderen hebben besmet. "Zij zijn toch gaan werken omdat ze anders zonder inkomen vallen, en dat is een zeer gevaarlijke situatie geweest en is dat nog altijd". Bij artsen en verpleegkundigen zijn dan weer opvallend weinig mensen besmet met het nieuwe coronavirus, merkt de spoedarts op.

"Die uitspraak is volledig voor de rekening van dokter Demeyer," reageert Sven Heyndrickx, de woordvoerder van Iriscare die het overzicht op de Brusselse zorgcentra houdt. "Er zullen uiteraard besmettingen zijn, maar we kunnen daar geen exact cijfers op plakken tot de testing die vorige week is opgestart is afgelopen. We doen er alles aan om de besmettingen te beperken, maar dat kunnen we natuurlijk niet uitsluiten. Net zoals ze dat in Vlaanderen en Wallonië ook niet kunnen."

Een Vlaamse uitzondering?

In Italië stierven al meer dan honderd artsen en verpleegkundigen aan de gevolgen van het longvirus, maar in Aalst bijvoorbeeld kwam nog geen enkele arts of verpleger op intensieve terecht. "We hebben ook zeer weinig absenteïsme bij artsen en verpleegkundigen", aldus nog spoedarts Demeyer.

Volgens Demeyer hebben de directies van de ziekenhuizen zeer vlug aan crisismanagement gedaan en het personeel voorzien van de nodige beschermingsmaterialen. De ziekenhuizen krijgen dan weer wel te maken met agressie, getuigt de spoedarts nog. Het gaat dan om patiënten die positief testen, of hun familieleden, en die boos zijn omdat ze (nog) niet opgenomen worden in het ziekenhuis. Het betreft vooral verbale agressie, maar er zijn ook al spuwincidenten geweest, klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?