Spuwen op straat in Jette niet langer onbestraft

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 16 februari 2021

Een opmerkelijke affichecampagne prijkt in de straten rond het Koningin Astridplein in Jette. "Je bent geen lama, spuw niet op straat", is er op verschillende afficheborden te lezen. Wie dat wel nog doet, riskeert een boete van 350 euro.

Je bent geen lama spuwen op straat verboden in Jette op straf van 350 euro boete
© EAS
| "Je bent geen lama, spuw niet op straat"

Spuwen op straat, in het openbaar, is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden. Dat staat op een lijst van overtredingen van het gewestelijk agentschap Net Brussel. "Op basis van klachten van inwoners en het aantal inbreuken hebben wij in verschillende buurten in onze gemeente affiches opgehangen", zegt schepen van Openbare Netheid Mounir Laarissi (cdH) aan de VRT.

"In bepaalde buurten gaat het om affiches die mensen aansporen om hun vuilnis op tijd buiten te zetten en niet meer te sluikstorten. In de buurt van het Koningin Astridplein gingen de meeste klachten over spuwen op de grond. Daarom hebben we daar de campagne gelanceerd."

Of die ook doeltreffend zal zijn, moet nog blijken. "Het is vooral de bedoeling om mensen te sensibiliseren", zegt de schepen. "We gaan ook niet meteen boetes uitdelen. Eerst komt er een waarschuwing of een kleine GAS-boete van 52 euro. Maar wie meermaals betrapt wordt, riskeert wel een zwaardere boete van 350 euro."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?