© Philippe Close via Twitter | In het stadhuis van Brussel aan de Grote Markt organiseerden beide liga's woensdagvoormiddag de conferentie 'Leven in een dementievriendelijke stad'.

Stad Brussel ondertekent charter van Dementievriendelijke Stad

© Belga
21/09/2022

De stad Brussel heeft woensdag, op Wereld Alzheimer Dag, het Europese charter Dementievriendelijke Stad ondertekend, samen met Alzheimer Liga Vlaanderen en de Franstalige Ligue Alzheimer ASBL.

In het stadhuis van Brussel aan de Grote Markt organiseerden beide liga's woensdagvoormiddag de conferentie 'Leven in een dementievriendelijke stad'. In België alleen al zijn er sinds 2020 meer dan 200.000 cases van dementie vastgesteld. Met de vergrijzing van de bevolking zal dit aantal enkel toenemen. Tijdens de conferentie werden daarom verschillende thema's besproken. De toegang tot de openbare ruimte voor mensen met dementie, het vermissingsprotocol voor ouderen, maar ook de zorg voor familie en lotgenoten van mensen met dementie kwamen aan bod.

Aan het eind van de conferentie was het dan tijd voor Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en OCMW-voorzitter Khalid Zian om samen met de liga's het charter Dementievriendelijke Stad te ondertekenen. Zo is Brussel de 50ste metropool die bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor mensen met dementie.

"Een stad wordt ook gekenmerkt door hoe ze haar ouderen behandelt. We krijgen vergrijzing, maar daardoor ook steeds meer uitdagingen en ziekten die we moeten aanpakken," stelde burgemeester Close. "Op het vlak van dementie en alzheimer hebben we met de stad Brussel enkele jaren geleden al initiatief getoond en het Huis Vesale, een rust- en verzorgingstehuis voor mensen met dementie, geopend."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie