| Straatprostitutie in de Alhambrawijk.

Stad Brussel verbiedt prostitutie op straat en in rendez-voushotels

JP
© Belga - BRUZZ
28/09/2020

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te perken heeft de stad Brussel maandag met onmiddellijke ingang beslist om prostitutie, op straat en in gebouwen, te verbieden. Dat bevestigt het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). De burgemeesters van Sint-Joost en Schaarbeek zijn dat voorlopig nog niet van plan.

Dit weekend werd door de Brusselse regering al beslist om het sluitingsuur voor cafés en bars te vervroegen naar 23 uur, maar de gemeenten kunnen zelf nog verregaandere maatregelen nemen. In dat opzicht, en bovenal omdat prostitutie een beroep is waarbij er nauwe contacten zijn tussen personen met uitwisseling van lichaamsvloeistoffen, beslist de stad Brussel nu om straatprostitutie en prostitutie in gebouwen te verbieden

Het gaat om een verbod op prostitutie op het volledige grondgebied van de stad Brussel dat onmiddellijk ingaat en voor onbepaalde tijd. Het gaat om de straatprostitutie die verboden wordt en de rendez-voushotels in de Alhambrawijk moeten ook de deuren sluiten, vertelt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close.

Het toezicht op het prostitutieverbod wordt toegevoegd aan het takenpakket van de Brusselse lokale politie. De beslissing gaat onmiddellijk in, maar wordt maandag wel eerst gecommuniceerd voordat er boetes uitgeschreven worden.

Sint-Joost en Schaarbeek

Het is de tweede keer dat de Stad Brussel een prostitutieverbod uitvaardigt. In maart was prostitutie ook tijdelijk stilgelegd vanwege gezondheidsredenen, net als in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, de andere Brusselse gemeentes waar prostitutie plaatsvindt.

De kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) is niet van plan het voorbeeld van Close te volgen. Hij vindt het moeilijk uit te leggen dat vechtsporten door mogen gaan maar sekswerk wordt verboden, te meer omdat deze vrouwen vaak geen statuut hebben waardoor ze niet kunnen terugvallen op financiële steun.

Een prostitutieverbod is dan ook niet aan de orde in Schaarbeek. "Gaan we de bordelen om 1 uur sluiten of 23 uur, zoals de cafés, dat is de vraag die we ons nu stellen," zegt kabinetschef Marc Weber. Ook in de gemeente Sint-Joost-ten-Node staat een verbod voorlopig niet op de agenda.

Jarenlange strijd

De situatie in Brussel Stad verschilt wel van die van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. In die laatste twee gemeentes vindt raamprostitutie plaats. In de Stad Brussel wordt er vooral getippeld, op de Louizalaan en in de Alhambrawijk. Er is in die laatste wijk een jarenlange strijd gaande tegen de overlast die dit veroorzaakt. Jan Leerman van Buurtcomité Alhambra is dan ook blij met het tijdelijke verbod.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , prostitutie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni