Schoolkinderen op stap met de klas.

| Schoolkinderen op stap met de klas.

Steeds minder leerlingen spreken thuis Nederlands

TD
© Belga
25/03/2019

Het aantal kinderen en jongeren uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs in Vlaanderen dat thuis geen Nederlands spreekt, blijft toenemen. Dat berekende Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) op basis van parlementaire vragen. In de Vlaamse rand rond Brussel zijn kinderen die het Nederlands niet als thuistaal hebben, in de meerderheid.

Vorig schooljaar (2017-2018) spraken volgens Celis in totaal 21,5 procent van de leerlingen uit het basisonderwijs thuis geen Nederlands. In het schooljaar 2012-2013 was dat nog 17,6 procent. Ook in het secundair onderwijs is er een stijging: van 11,7 procent in het schooljaar 2012-2013 tot 16,7 procent in 2017-2018.

Vooral de grootsteden springen eruit, met bijvoorbeeld in Antwerpen 46,2 pct van de kinderen in het basisonderwijs en 36,8 pct van de leerlingen in het secundair onderwijs. In Brussel heeft 69,8 procent van de leerlingen uit het Nederlandstalige basisonderwijs het Nederlands niet als moedertaal, in Molenbeek 78,7 procent.

Schoolplicht naar vijf jaar

"Deze cijfers bewijzen dat maatregelen om de taalachterstand bij te spijkeren bij kinderen en jongeren broodnodig blijven," zegt Celis, zelf oud-leerkracht. "Hoe vroeger we daarmee beginnen en hoe grondiger we dat doen, hoe beter voor alle leerlingen en voor de leraars."

Ze reageert dan ook tevreden op de recente goedkeuring van de verlaging van de onderwijsplichtleeftijd naar vijf jaar, vanaf het schooljaar 2020-2021. Haar partij wil ook dat de volgende Vlaamse regering taalbaden actiever aanmoedigt en ondersteunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nederlands , moedertaal , Nederlands leren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni