Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiƫn huisde.

Sterfgeval en gewonde in overbevolkt kraakpand Paleizenstraat

28/12/2022

Zaterdag is in het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek een man gestorven. Zondag trof de politie dan weer een gewonde man aan op de stoep voor het gebouw. Hij was het slachtoffer van een steekpartij en zou niet in levensgevaar verkeren.

Dat nieuws wordt door verschillende bronnen aan BRUZZ bevestigd.

Volgens die bronnen is zaterdag een bewoner overleden in het pand. De politiezone Brussel Noord bevestigt dat zorgverleners tevergeefs bijstand hebben verleend aan de persoon.

In de nacht van zaterdag op zondag zouden drie mensen een man die in het kraakpand verbleef messteken hebben toegebracht. De man overleefde de aanval en zou niet in levensgevaar verkeren.

Het Brussels parket heeft de feiten donderdag bevestigd.

"Op 24 december rond 11.15 uur hebben de politiediensten samen met de hulpdiensten het kraakpand aan de Paleizenstraat 48 betreden", klinkt het. "In het gebouw treffen zij een levenloos lichaam aan. Volgens de vaststellingen van de dokter gaat het hier om een natuurlijk overlijden."

"Op 25 december rond 15.50 uur werd ter hoogte van Paleizenstraat 48 een persoon aangetroffen die het slachtoffer was van een steekpartij", gaat het parket verder.

"Het slachtoffer werd voor verzorging overgebracht naar her ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar. Het parket werd over de feiten ingelicht en heeft de nodige onderzoeksdaden bevolen waaronder analyse van de camerabeelden. Het onderzoek is lopende om de juiste omstandigheden van het voorval te achterhalen."

Lamentabele levensomstandigheden

In het 'Palais des Droits', zoals het voormalige overheidsgebouw gedoopt werd, verblijven sinds eind oktober al ruim 900 mensen, zo goed als allemaal mensen die internationale bescherming hebben aangevraagd, maar door het tekort aan plaatsen zonder rechtmatige opvangplek zitten.

De levensomstandigheden zijn er al enige tijd lamentabel. In het gebouw werd al meermaals besmettelijke aandoeningen zoals schurft, difterie en tuberculose vastgesteld bij bewoners.

Eind vorige week kon een groep van 23 asielzoekers nog het gebouw verlaten. De meesten onder hen konden terecht in centra van Fedasil. Vorige week nog opende de Franstalige tak van het Rode Kruis nog een mobiele noodkliniek voor het gebouw en vaccineerde Artsen Zonder Grenzen asielzoekers tegen difterie en tetanus.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni