Stilte kan ons redden

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
04/11/2011
Toen vorig weekend het winteruur inging, werd in Brussel ook de bewustmakingscampagne ‘Cultuur van de stilte’ gelanceerd. Dat gebeurde met een concert in het voormalige beeldhouwers­atelier Salu van de vzw Epitaaf aan het kerkhof van Laken.

In Brussel begint tegelijk een project dat stilte en rust als een vorm van immaterieel erfgoed wil herwaarderen. Op vraag van VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen!) zullen zogenaamde 'stiltebemiddelaars' de stilteplekken en stiltemakers in Brussel in kaart brengen in een Stilteatlas.

Het project en de beweging eromheen worden aangestuurd door de vzw Waerbeke, waarvan Joris Capenberghs een van de professionele krachten is.

"Brussel is een stad die kreunt onder hectiek, consumptiecultuur en overbelasting. De behoefte aan stilte bij bewoners neemt niet alleen toe, ze blijkt ook vrij algemeen. Uit een rondvraag bij ervaringsdeskundigen in de armoedezorg bleek bijvoorbeeld dat de tweede belangrijkste behoefte in die sector de behoefte aan een omgeving zonder stress is."

"De Stilteatlas moet mensen de weg wijzen naar zulke plekken. En omdat dat vaak karaktervolle plekken zijn, zit er ook een erfgoedaspect aan. Maar we moeten ook de 'stiltemakers' samenbrengen. Anders dan lawaaimakers kondigen zij zich niet aan met toeters en bellen. Of het nu cultuurcoördinatoren, bibliotheken, alternatieve gidsen of vzw's als Epitaaf zijn: ze kunnen ons helpen een praktijkgemeenschap te vormen die de onbetaalbare stilteplekken koestert en het Bruto Stedelijk Geluk verhoogt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni