Stoomlocomotief als havendecoratie

De Haven van Brussel heeft ter hoogte van de Redersbrug een antieke stoomlocomotief onthuld. Aanleiding is de 175ste verjaardag van de spoorwegen in ons land.

De komst van deze stoomlocomotief uit 1923 is een initiatief van de Haven van Brussel en de NMBS, en moet de 175ste verjaardag van de Belgische spoorwegen in de verf zetten.

De locomotief werd onthuld door Charles Jonet, voorzitter van de Haven van Brussel, Brigitte Grouwels, Brussels minister van de Haven (CD&V), Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, en Melchior Wathelet, lid van de raad van bestuur van de NMBS-Holding.

Minister Brigitte Grouwels: "De stoomlocomotief is ongetwijfeld één van de meest in het oog springende projecten van de stadsintegratie die wij met de Haven van Brussel willen bereiken."

De oude locomotief kreeg een plaatsje op een in onbruik geraakte spoorbrug over het kanaal, parellel met de autobrug ter hoogte van het Redersplein. De locatie is symbolisch. In 1835 vertrok de allereerste trein op het Europese vasteland vanaf de nabijgelegen Groendreef richting Mechelen. In 1835 vertrok de allereerste trein op het Europese vasteland vanaf de nabijgelegen Groendreef richting Mechelen.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?