Storm Eunice: brandweer hele dag in touw om oproepen weg te werken

JP , SD
© Belga - BRUZZ
19/02/2022
Updated: 19/02/2022 18.32u

De Brusselse brandweer heeft wel een vijfhonderdtal oproepen gekregen. Dat ging onder andere over in totaal meer dan zeventig ontwortelde bomen en meer dan honderdvijftig oproepen over losgewaaide daken of balkons. Aan het eind middag staan er nog altijd enkele tientallen oproepen op de wachtlijst. "Het was dweilen met de kraan open."

Het ging onder meer om één ondergelopen straat door een verstopte straatkolk, in totaal meer dan zeventig ontwortelde bomen en meer dan honderdvijftig objecten die een speelbal waren voor de wind. Daaronder vielen ook delen van daken en balkons.

"De operaties werden opgeschort in de loop van de nacht voor de veiligheid van het personeel, omdat de oproepers niet meer bereikbaar waren en om niet voor geluidsoverlast te zorgen," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Incidenten

In Brussel raakte er niemand zwaargewond. Wel verloor een scooterbestuurder in de loop van de namiddag de controle over het stuur van zijn rijwiel, waardoor hij tegen een bushalte reed. Een gemeenschapswacht werd daarbij geraakt door glasscherven en een ziekenwagen moest ter plaatse komen.

Op het dak van een gebouw aan de Louizalaan dreigde een glazen balustrade van het terras van een restaurant het te begeven. De balustrade boog zich echter naar binnen toe, niet naar de straatkant, en dreigde dus niet op straat te vallen. De brandweer die ter plaatse kwam, merkte wel op dat het dak van een nabijgelegen gebouw op het punt stond weg te vliegen en kon dat nog net op tijd beveiligen.

Aan de Kruidtuinlaan is de brandweer dan weer moeten tussenkomen omdat een reclamepaneel op de 17de verdieping van de P&V-toren dreigde weg te waaien, en op de Fernand Demetskaai in Anderlecht waaide een deel van een terras in het kanaal.

Van 6.30 op zaterdagochtend heeft de Brusselse brandweer rijbanen vrijgemaakt door ontwortelde bomen te verwijderen en allerlei voorwerpen. Er staan om 18.30 nog verschillende tientallen tussenkomsten op de wachtlijst. "Vandaag was het dweilen met de kraan open," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Treinverkeer weer normaal

Vrijdag waren ook tal van tram- en buslijnen verhinderd door omgevallen bomen of weggewaaide takken. Zo was ook de bovenleiding van lijn 39 en 81 geraakt. Zaterdag zijn alle problemen bij MIVB intusen opgelost, zegt woordvoerster An Van hamme.

Ook de hinder bij de NMBS was gisteren groot. Maar zaterdag kan het treinverkeer weer zo goed als normaal verlopen. Ploegen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zijn de hele nacht in de weer geweest om waar nodig herstellingswerken uit te voeren. Zowel het passagiersverkeer als het goederenverkeer kan hernomen worden.

Treinreizigers moeten er wel rekening mee houden dat nog enkele treinen afgeschaft kunnen worden door de gevolgen van de storm.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni