Studente achter 'VUB, kies kant slachtoffer!': 'Plagiaat zwaarder gestraft dan aanranding'

© Shelly Sterck
| Studente Criminologie Shelly Sterck organiseert aanstaande dinsdag een actie om de lage sancties voor seksueel geweld van de VUB aan te kaarten.
Updated: 15-06-2022 - 10:05

De langzame opvolging van klachten over seksueel geweld is al jaren een probleem aan de VUB. Dat vindt studente criminologie Shelly Sterck. Ook de sancties voor aanrandingen en verkrachtingen vallen volgens haar te laag uit. "De wetswijziging die de federale regering heeft doorgevoerd, zorgt nog niet voor een mentaliteitswijziging op de VUB."

Nu blijkt dat de student die medestudentes in zijn kamer opsloot en aanrandde voor slechts één jaar geschorst werd en nog mag deelnemen aan de examens, beslist studente Shelly Sterck eind deze maand (dinsdag 28 juni) een actie te organiseren.

Met 'VUB, kies de kant van het slachtoffer!' wil ze de ernst van het misdrijf benadrukken. "Klachten over seksueel geweld worden nog altijd niet serieus genomen," betreurt ze. "Dat zie je ook aan de vicerector, die het gedrag van de student in kwestie goedpraat."

De incidenten rond seksueel geweld stapelen zich op, stelt Sterck. Een aantal jaar geleden werd een voorzitter van de studentenraad beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag, recenter was het een professor archeologie en nu de diplomatenzoon.

Het probleem is volgens Sterck niet het meldpunt, maar wat er daarna met de klachten gebeurt. Dat is niet altijd bevredigend voor de slachtoffers. "Zeker als het gaat om hooggeplaatste personen, zoals de hoogleraar of de voorzitter van de studentenraad lijkt de universiteit er niet zo happig op de klacht tot op de bodem uit te zoeken," zegt Sterck.

Sterck wijst er ook op dat de opvolging van de klacht door de VUB een rol speelt voor de verdere afwikkeling van de klacht. "Als de straffen zo mild zijn, zullen slachtoffers minder snel geneigd zijn een klacht in te dienen," vreest Sterck. "Dat vergt namelijk veel moed."

Naast een te trage opvolging van klachten betreurt Sterck ook dat de sancties soms licht uitvallen. Dat terwijl de federale regering het seksueel strafrecht net grondig heeft hervormd. De straf voor verkrachting is verdubbeld van vijf naar tien jaar gevangenisstraf en ook de definitie van verkrachting is aangepast. "Ik had gehoopt dat er op de universiteit een mentaliteitswijziging zou volgen," zegt Sterck.

"De universiteit is geen rechtbank," erkent Sterck ook. "Maar de universiteit kan wel sancties opleggen. Kijk bijvoorbeeld naar plagiaat. Daar bestaan verschillende gradaties van sancties voor. De straf wordt zwaarder als er sprake is van recidive. De hoogste straf is vijf jaar schorsing zonder deelname aan de examens."

Tuchtcommissie

Terwijl de procedure liep, werden aan de betrokken student al bewarende maatregelen opgelegd. Dat zegt de woordvoerder van de VUB in een reactie aan BRUZZ. "De tuchtcommissie oordeelde dat hij geen toegang meer krijgt tot alle onderwijsactiviteiten en alle faciliteiten voor studenten op de campussen van de VUB."

Er geldt een uitzondering voor de examens, waar de student in kwestie deel aan mag nemen. Wanneer deze student zich niet houdt aan de opgelegde tuchtsanctie zal hij uitgesloten worden van de VUB voor een periode van drie jaar.

Daarnaast werkt de VUB sinds dit academiejaar aan een vernieuwde procedure en werking van het meldpunt. De vernieuwing geldt vooral op vlak van de begeleiding van de slachtoffers tijdens dit proces. Deze vernieuwde aanpak zal bij de start van het volgend academiejaar in werking treden.

Shelly Sterck: "Slachtoffers worden in de kou gelaten. We sturen nu een signaal uit naar de VUB dat we het beu zijn. We willen dat de sancties opgetrokken worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?