VUB-student geschorst na 15 klachten over aanranding

Arnaud De Decker
© BRUZZ
13/06/2022
Updated: 13/06/2022 17.58u

Een 21-jarige student van de VUB mag niet meer op de campus komen - behalve voor zijn examens - omdat hij meerdere studenten in zijn studentenkamer opsloot en aanrandde. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws maandag.

Een 21-jarige diplomatenzoon werd op 20 mei door de tuchtcommissie van de VUB veroordeeld wegens aanrandingen en zedenfeiten. In totaal kreeg de universiteit vijftien klachten binnen over grensoverschrijdend gedrag, gaande van vernederende en racistische uitlatingen, geweld - zo zette hij een studente een mes op de keel - en acht meldingen over seksuele agressie. De dader sloot de medestudenten in zijn kamer ook op en randde ze aan. Alle gemelde incidenten dateren uit 2020 en 2021.

De VUB bevestigt de klachten en zegt dat de vicerector eind januari 2022 - na een gesprek met de melders en de geviseerde student - bewarende maatregelen oplegde. Zo mocht de diplomatenzoon vanaf dat ogenblik geen alcohol meer drinken op de VUB-campussen en in de VUB-studentenhuizen. Hij mocht ook nooit meer alleen zijn met maar één iemand op zijn kamer. De student moest elk contact met zijn vermeende slachtoffers mijden.

Tuchtcommissie

Die maatregelen waren voor de slachtoffers niet verregaand genoeg. “De teleurstelling was groot,” reageren de studenten bij Het Laatste Nieuws. “Wij wilden hem weg. Zodat we hem op de campus niet meer hoefden te zien. Voor ons leek het vooral alsof de universiteit haar toekomst niet wilde hypothekeren. Waarom werd er toen al niet meer stilgestaan bij de slachtoffers? Elke mogelijke confrontatie met hem zorgde onnodig voor extra stress en schrik.”

Op 20 mei sprak de tuchtcommissie van de VUB haar straf uit: de student mag nergens nog op de VUB komen, behalve voor zijn examens. “Eventueel noodzakelijke werkcolleges mag hij enkel bijwonen als de decaan en de professor dat goedkeuren. Het huurcontract van zijn studentenkamer werd binnen de week opgezegd. Ook de decaan en de security op de campus zijn ingelicht,” zegt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans in Het Laatste Nieuws.

Wat de universiteit daar niet bij vertelt, maar wel liet weten aan de slachtoffers: zijn straf eindigt op 20 mei 2023.

'Heel intimiderend'

Niemand van de slachtoffers stapte vooralsnog naar de politie. “Omdat ze bang waren dat ze niet zouden worden geloofd. Omdat sommigen ook schrik hadden om hun visum kwijt te spelen. Of gewoon omdat ze bang waren van hem,” zegt de studente die het dossier overhandigde aan de VUB en alles mee opvolgde aan Het Laatste Nieuws. Ze beschrijft de geviseerde student als heel intimiderend.

“Hij is groot van gestalte en bedreigend.” De meeste studenten wisten ook dat zijn vader een diplomaat is en dat een familielid van hem een dure advocaat is. “Ook dat weerhield sommigen aanvankelijk om aangifte te doen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni