22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker

| Een ontmoetingsmoment van een studentenkring op de VUB, met sociale afstand en mondmasker

Reportage

Studenten zetten academiejaar in zonder feest: 'Hadden er veel meer van verwacht'

KVDP
© BRUZZ
23/09/2020

Fuiven en cantussen zijn het eerste semester niet toegelaten, maar op café gaan mag de student wel nog. Al doen ze dat nog niet in massa’s. “We willen weer uitgaan als vroeger. Studenten snakken naar meer.”

Dinsdagavond, 21.30 uur, campus Pleinlaan van de VUB. Enkele uren nadat rector Caroline Pauwels het nieuwe academiejaar officieel had afgetrapt, oogt de campus bijna verlaten. In de witte feesttent achter aula Q brandt licht, maar er is niemand in de buurt. TD’s zullen hier minstens tot het einde van dit semester niet plaatsvinden. Aan de andere kant van het glazen gebouw D zitten enkele tientallen studenten verspreid in groepjes op het gras.

“Cantussen en TD’s zijn verboden tijdens het eerste semester, maar we hebben een prachtige campus. Zo lang het mooi weer is, komen de studenten naar buiten om te genieten van de campus. De meeste studenten houden zich wel vrij goed aan de mondmaskerplicht en de bubbel”, vertelt student Toegepaste Economische Wetenschappen Mathias (22), die samenzit met negen andere studenten. Het lijkt er gezellig - er is drank - maar een feest is het niet. “Maar dit is ook fijn. We zijn onder vrienden en houden ons zoveel mogelijk aan de opgelegde maatregelen.”

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker

| student Mathias met zijn vrienden op de VUB-campus

Dat TD’s en andere studentikoze activiteiten niet mogen doorgaan vindt de 22-jarige student vooral jammer voor eerstejaarsstudenten. “Het hoofddoel van die activiteiten is om mensen te leren kennen. Ik zou nu geen eerstejaarsstudent willen zijn. Voor hen is het moeilijker om mensen te leren kennen, vooral als je online lessen hebt.”

‘Geen fysiek contact is onmogelijk’

Rond een kampvuur organiseert een studentenkring een ontmoetingsmoment. Bijna iedereen draagt er een mondmasker en de deelnemers zitten in kleine groepjes aan verschillende tafels. Verderop zit een twintigtal eerstejaarsstudenten dichtbij elkaar in het gras, zonder mondmasker. “We weten dat het coronavirus er is, maar we hebben al lang genoeg gewacht. Geen fysiek contact met mensen meer hebben is onmogelijk”, zegt de 18-jarige Sanne*. “Dit is ons eerste academiejaar. We hadden er veel meer van verwacht. Ik heb één kotgenoot en verder ken ik niemand. Als er feestjes waren, had ik meer mensen kunnen ontmoeten.”

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met sociale afstand en mondmasker

| De VUB-campus

Feestende massa’s studenten zoals maandavond aan de Gentse Overpoort zien we hier niet. De meeste cafés in de buurt van de campus zijn gesloten of zo goed als leeg. “Het voordeel hier is dat de VUB een kleine universiteit is met een grote campus”, zegt Levi (22), een student Geschiedenis. “Aan de ULB is dat anders. Als je nu naar de begraafplaats van Elsene zou gaan, zie je misschien hetzelfde als aan de Overpoort.”

‘Minder sfeer’

Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft de beelden uit Gent gezien en zegt dat er sinds de samenscholingen op en rond het Flageyplein in juni geen gelijkaardige incidenten meer hebben plaatsgevonden. “Maar we zijn waakzaam. We weten dat veel studenten willen uitgaan. Zodra we zien dat er ergens te veel mensen zijn, zal de politie tussenkomen”, aldus Doulkeridis.

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker

| Dinsdagavond is het rustig in de buurt rond de begraafplaats van Elsene

Dat zal dinsdagavond niet nodig zijn in de buurt van de begraafplaats van Elsene. Geen Gentse taferelen in de studentenbuurt die tussen twee ULB-campussen ligt. Rond 23 uur zijn er nog genoeg plaatsen vrij in de cafés, niemand moet rechtstaan. “Er is veel minder sfeer dan gewoonlijk. Normaal zou iedereen nu naar een TD trekken”, licht Julien Caillot, masterstudent Handelswetenschappen, toe. Hij wijst naar de halfgevulde terrasjes in de Boondaalsesteenweg. “We kunnen nog vrienden ontmoeten en een pint drinken met respect voor de coronamaatregelen.”

‘Studenten snakken naar meer’

Een uur later is ook rond de Sint-Gorikshallen in het centrum geen sprake van een bruisend nachtleven. In café Le Roi des Belges gaan de gordijnen al dicht, terwijl drie RITCS-studenten nog van het terras genieten. “We hebben zin om nog eens te gaan dansen”, lacht de 22-jarige Pauline Vuylsteke (22), “maar dat gaat jammer genoeg niet.” “Uitgaan is een manier om de stad te leren kennen”, vult RITSC-studente Rosie aan. “Veel studenten zien nu niet meer dan het RITCS, en daarna nemen ze de trein naar huis.”

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met sociale afstand en mondmasker

| RITCS-studenten Rosie en Pauline

De RITCS-studenten hebben de beelden van de Gentse Overpoort gezien en waren niet verbaasd. De coronamaatregelen nog een heel academiejaar volhouden wordt moeilijk voor alle studenten, klinkt het. “Het is in Gent misgelopen en het zal nog mislopen. We willen weer uitgaan zoals vroeger”, zegt Pauline daarover. Of het nog lang zo rustig als vanavond blijft, is niet zeker. “Het gaat een keer ontploffen. Studenten snakken naar meer.”

22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , student , studenten , academiejaar , VUB , ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni