Studie Brusselse zorgsector: ‘Toegang tot zorg sterk versnipperd’

© Saskia Vanderstichele

Een nieuw onderzoeksrapport over de ervaringen van gebruikers en werknemers in de Brusselse welzijns- en zorgsector toont aan dat de toegankelijkheid in de sector te wensen overlaat. Daarbij wordt verwezen naar de zesde staatshervorming. “Laten we over de gemeenschappen heen naar één model toewerken.”

In samenwerking met de VUB voerde het Kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg onderzoek naar de toegankelijkheid in de Brusselse zorg. Uit die studie blijkt dat het zorgaanbod kreunt onder een enorme versnippering. “Heel wat mensen hebben het ontzettend moeilijk hun weg te vinden in de enorme bureaucratie,” klinkt het.

“De zesde staatshervorming heeft het onze sector niet makkelijk gemaakt,” vertelt Herwig Teugels, directeur van het Kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg, aan BRUZZ. “Een aantal bevoegdheden rond welzijn werd naar de GGC en de Vlaamse gemeenschap overgeheveld. De Vlaamse Gemeenschap schrijft dan decreten uit, maar die zijn hoe langer, hoe moeilijker toepasbaar in een Brusselse context,” aldus Teugels.

“Wij leven hier niet in één taalgemeenschap. Dat vergt een andere aanpak en een andere manier van denken,” vervolgt Teugels. “Een denkwijze die niet vertrekt vanuit het transponeren van een Vlaams beleid naar Brussel, maar één die samen met de andere gemeenschappen zoekt naar wat de beste oplossing is voor de Brusselse hulpvrager.”

Een andere tekortkoming bevindt zich in de vijfprocentnorm van Vlaanderen voor de gemeenschapsuitgaven in Brussels. Over alle beleidsdomeinen heen wordt die gehaald, maar het domein welzijn, gezondheid en gezin is een grote achterloper met slechts 1,93 procent.

Utopie

Om die pijnpunten onder de aandacht te brengen, hield het Kenniscentrum WWZ op vrijdag op de Odisee-campus in Schaarbeek een Staten-Generaal ‘Welzijn en Zorg Brussel’. Ook Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) pleitte er voor een gecoördineerd Brussels welzijnsbeleid.

“Ik ben voorstander van een gecoördineerd Brussels welzijnsbeleid, dat de visie deelt dat de zorgbehoevende en niet het institutionele centraal staat. Daarom wil ik in de Brusselse welzijnssector in eerste instantie meer transparantie en duidelijkheid. Dit is zeker geen utopie", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?