Camerabewaking in Brussel

| Camerabewaking in Brussel.

Studie over Brusselse Smart City: 'Focus op videobewaking'

© Belga - BRUZZ
30/08/2021

In haar Smart City-beleid heeft het Brussels Gewest weinig werk gemaakt van een transversaal beleid inzake mobiliteit. Wel heeft Brussel vooral geïnvesteerd in camerabewaking. Dat is de belangrijkste conclusie van UCL-onderzoeker Nicolas Bocquet in een paper die vandaag gepubliceerd is.

De Zwitserse politicoloog Nicolas Bocquet (UCLouvain) voert al langer onderzoek naar smart cities of slimme steden, waarbij steden inzetten op digitalisering. Maandag is het resultaat van zijn onderzoek gepubliceerd in Brussels Studies.

"Een van de theoretische doelstellingen van de Smart City bestaat erin om het overheidsoptreden te ontzuilen door met behulp van technologieën de uitvoering van een transversaal beleid te bevorderen", schrijft Bocquet. In dat beleid zou mobiliteit een van de speerpunten moeten zijn, maar dat is in Brussel niet het geval, aldus de onderzoeker.

Dat is volgens Bocquet te wijten aan de Brusselse politiek. "Mobiliteit is doorgaans een conflictueuze materie voor de Brusselse partijen, ook voor de partijen van de links-centrum-rechtscoalities die gewoonlijk regeren. De mogelijkheden voor interministeriële samenwerkingen in deze sector waren dus vrij beperkt", aldus de onderzoeker.

Centralisering van videobewaking

Daarnaast wijst Bocquet op de complexiteit van de Brusselse administraties. "In het Brusselse Gewest zijn er immers al een dertigtal actoren– die niet allemaal onder hetzelfde ministerie vallen – bevoegd voor mobiliteit, wat het bestuur van de sector complex maakt. Projecten waarbij verschillende administraties betrokken waren, zijn bijgevolg uitgelopen op een mislukking."

In tegenstelling tot mobiliteit is veiligheid wel consensuele materie voor de Brusselse regeringspartijen, aldus de politicoloog. "De centralisering van de gewestelijke videobewaking is de enige beleidslijn van het Brusselse Smart City-project, waarbij men erin slaagt om de gewestelijke institutionele verzuiling te doorbreken", concludeert de onderzoeker in zijn paper.

Dat mobiliteitsdata niet en camerabeelden wel gedeeld worden, stelde de onderzoeker twee jaar geleden al vast.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni