| Gerard Alsteens werd in 1940 in Oudergem geboren en groeide op in Overijse, waar zijn ouders serrist waren.

Tekenaar Gerard Alsteens (GAL) krijgt eredoctoraat VUB

TD
© BRUZZ
01/02/2019

De politieke tekenaar Gerard Alsteens, beter bekend onder zijn pseudoniem GAL, krijgt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel voor zijn engagement voor de vrijheid en de vrije meningsuiting.

Alsteens (°1940) is een van de langst werkende en meest bekende politieke tekenaars in België. Hij is vooral bekend voor zijn politieke cartoons voor het weekblad Knack, waar hij sinds 1983 huiscartoonist is.

De VUB roemt Alsteens voor zijn politiek werk, voor zijn engagement en voor zijn liefde voor Brussel. "GALs engagement voor vrijheid en vrije meningsuiting, dat hij vele jaren lang via zijn cartoons vorm heeft gegeven, sluit perfect aan bij de waarden van onze universiteit. GAL is kritisch als het moet, grappig als het kan en denkt altijd wars van elk vooroordeel. Met de VUB deelt GAL zijn liefde voor Brussel," klinkt het.

Alsteens werd in 2005 ereburger van Schaarbeek. Het is de eerste keer dat hij een eredoctoraat krijgt van een universiteit. De prijzen worden uitgereikt op 2 april.

De VUB rijkt de eretitels nog uit aan zes andere wetenschappers, onder wie de bekende Zweedse statistici Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling en zijn vader, wijlen Hans Rosling. De Franse sinologe Karine Chemla, de wiskundigen Freddy Van Oystaeyen en Padmanabhan Seshaiyer en de geneeskundigen Brian Durie en Susie Lavitt Durie krijgen ook een eredoctoraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , VUB , eredoctoraat , GAL

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni