Tentenkamp Molenbeek trekt alweer nieuwe bewoners aan

JB
© BRUZZ
23/02/2023
Updated: 24/02/2023 19.14u

Terwijl het nieuwe noodopvangcentrum in Anderlecht stilaan volloopt, neemt het aantal tenten met asielzoekers aan Klein Kasteeltje allerminst af en trekt het kamp zelfs nieuwe bewoners aan. "Dakloze asielzoekers willen zichtbaarder worden zodat hun problematiek onder de aandacht blijft."

Een week geleden, daags na de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat, begon het tentenkamp aan Klein Kasteeltje meer en meer bewoners te tellen. Van de naar schatting 100 mensen die er al weken- of maandenlang leefden, ging het naar zo'n 200 tentbewoners.

Hoewel er deze woensdag een noodopvangcentrum geopend is in Anderlecht dat specifiek bestemd is voor de dakloze asielzoekers die op de brug in Molenbeek gevestigd waren, lijkt het tentenkamp niet bepaald te krimpen – integendeel.

“Wij gaan ervan uit dat hier zeker 200, misschien zelfs tot 300 mensen leefden tot voor de opening van het noodopvangcentrum”, zegt een vrijwilliger ter plekke, die niet bij naam genoemd wilde worden. De pas geopende site in Anderlecht heeft plaats voor 140 mensen. “Wanneer de maximumcapaciteit daar morgen bereikt is, gaan hier dus nog zeker honderd, waarschijnlijk meer mensen op straat slapen.”

Volgens onze BRUZZ-reporter ter plaatse klopt het dat er meer tenten staan op de Koolmijnenkaai vergeleken met zeven dagen geleden, al is niet duidelijk of die momenteel stuk voor stuk bewoond worden. "De tenten van de mensen die vertrekken, blijven staan. Dat trekt nieuwe mensen aan. Ondertussen worden die tenten niet schoongemaakt of ontsmet, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de hygiëne hier."

Zichtbaarheid

Volgens Magali Pratte van Samusocial speelt het noodopvangcentrum in Anderlecht een rol in de aantrekkingskracht die het tentenkamp aan Klein Kasteeltje lijkt te hebben, maar is dat niet het belangrijkste element.

“Mensen komen vanuit andere kraakpanden of plekken in het Brusselse naar dat tentenkamp in de hoop om ook terecht te kunnen in het noodopvanginitiatief. We wisten dan ook op voorhand dat deze noodopvang niet voldoende zou zijn. Maar nu zou het wel eens kunnen dat asielzoekers meer en meer richting het tentenkamp zullen trekken om hun problematiek onder de aandacht te brengen en onder de aandacht te houden.”

Op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat woordvoerder Zeynep Balci aan BRUZZ weten dat het de bedoeling is om de mensen die in het tentenkamp leven zo snel mogelijk richting noodopvang te sturen.

Het Brussels Gewest stelt dankzij een conventie met het federale niveau sinds december immers 1.200 plaatsen ter beschikking in vier noodopvangcentra, waaronder het pas geopende centrum in Anderlecht. Die zullen na volgende week maandag bijna volledig ingevuld zijn, maar de bedoeling is tegelijkertijd ook dat er vanuit die centra mensen doorschuiven naar het Fedasil-netwerk zodat er weer plekken vrijkomen in de Brusselse noodopvang voor asielzoekers.

'Mentaal oplapwerk'

Het gros van de bewoners in de noodopvangsite in Anderlecht komt overigens uit het kraakpand in de Paleizenstraat, klinkt het nog bij Magali Pratte.

"Ze zijn blij en opgelucht wanneer ze hier aankomen. Deze week willen we hen een thuisgevoel bezorgen, vanaf volgende week zetten we de psychologische, sociale en juridische begeleiding op gang."

"Hun medische toestand is op het eerste gezicht al bij al behoorlijk", aldus Pratte. "We hebben wel enkele schurftgevallen vastgesteld, maar in het algemeen zal er op het vlak van gezondheid vooral mentaal oplapwerk zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni