De hogeschool waar de directeurs terugkeren

Tirannieke schooldirecteurs terug in functie: 'Er werd met zelfmoord gedreigd'

LG
11/12/2019

Twee jaar geleden werd het directiecomité van hogeschool Lucia de Brouckère ontslagen na herhaaldelijke klachten van het personeel over een 'tirannieke werksfeer'. De rust keerde terug op de werkvloer, maar tot grote ontsteltenis van het lerarenkorps werden twee leden van de directie deze week opnieuw in de directiezetel gehesen, stelt La Capitale vast.

Twee jaar geleden werd de directie van hogeschool Lucia de Brouckère in Anderlecht geschorst, nadat het personeel melding had gemaakt van ernstige gevallen van misbruik en pestgedrag. Op bevel van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid werd toen met onmiddellijke ingang het volledige directiecollege buitenspel gezet, tot grote opluchting van het lerarenkorps.

Maar afgelopen dinsdagochtend stelde enkele met verstomming geslagen werknemers de plotse terugkeer van twee directeurs vast, toen ze de oud-directieleden kruisten in de gang. Een aankondiging op de deur van de personeelskamer kondigde hun terugkeer officieel aan.

"Er zijn al langer problemen op deze school, maar het toppunt was toch de benoeming van deze directieploeg, met tirannieke toestanden tot gevolg", zegt Fabienne Borin, vakbondslid van ACOD.

"De compleet hallucinante uurregelingen, bijvoorbeeld - iedereen moet op post zijn voor 8 uur 's ochtends. Er zijn leerkrachten die kinderen hebben, die uiteraard niet op dat uur aanwezig kunnen zijn. En dat is natuurlijk maar een detail - het was in het algeheel werkelijk waanzin. Eén van de directeurs is een echte agressor en schreeuwt tegen zijn personeel. Er was een ondraaglijke sfeer op de werkvloer. Mensen vielen bij bosjes in burn-out", zegt Borin.

"Destijds hebben sommige personeelslijden zelfs gedreigd met zelfmoord als de situatie niet zou verbeteren." Er heerst een uiterst bedrukte sfeer binnen de kring van leerkrachten.

Aanstormende examens

"Mensen zijn in paniek, ze weten niet wat er zal gebeuren, er wordt gehuild. Dit is geen klimaat waarin men les kan geven. En dan praten we nog niet eens over de impact op de studenten, die op deze manier dan ook hun lessen zien wegvallen. En dat met de aanstormende examens...", maakt ze zich luidop zorgen.

"Iedereen stelt zich vragen", meldt één van de leerkrachten. "Zelfs de organiserende overheid is niet op de hoogte, ze komen uit de lucht gevallen. Vindt u het niet Kafkaiaans? We hopen dat de overheid zal reageren, want het personeel is bang. Er zullen weer veel mensen in ziekteverlof gaan".

Arista, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, wees in haar rapport van 2017 al op een "aanzienlijk, imminent gevaar" voor het personeel. Er was sprake van een "permanente staat van lijden" bij de werknemers. Het personeel van de hogeschool is uiteraard doodsbenauwd voor het terugkeren van die situatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, pesten, directeurs, lucia de brouckere, Hogeschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni