Toch nog ponymolen in Anderlecht

(archiefbeeld)

Een ponymolen op de markt bij Abattoir in Anderlecht beroert de gemoederen. Verschillende gemeenteraadsleden hekelen de aanwezigheid van de dieren omdat het gebruik van kermispony’s per ordonnantie verboden zou zijn. Toch kreeg de carrousel de toelating aanwezig te zijn.

Dat schrijft La Capitale. Volgens de krant bestaan er twee teksten die het gebruik van kermispony’s aan banden leggen: een beslissing van de gemeente Anderlecht van juni 2017 die ponymolens tijdens kermissen verbiedt en een ordonnantie van januari 2018 die het verbiedt om in het Brussels gewest pony’s te gebruiken als attracties tijdens kermissen.

Maar omdat de markt bij Abattoir geen kermis is, glippen de kermispony’s daar tussen de mazen van het net. Dat betreuren gemeenteraadsleden Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en Françoise Carlier (MR). “Die arme pony’s betalen het gelag door een leemte in de wetgeving. Kan de gemeente geen beslissing nemen die elk gebruik van kermispony’s op het grondgebied een halt toeroept?” klinkt het.

Bij Abattoir zelf wordt gezegd dat de ponymolen uitzonderlijk aanvaard werd omdat de pony’s enkel op zondag moeten opdraven. “De rest van de week staan ze op een weide in Limburg. Bovendien worden ze wekelijks gecontroleerd door de veearts van de gemeente,” klinkt het daar. Nog volgens Abattoir kreeg de ponymolen de toestemming van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (AFSCA-FAVV) en Leefmilieu Brussel.

Het kabinet van Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) bevestigt aan La Capitale dat de ponymolen een toelating heeft. “Het verbod geldt enkel voor kermissen. Hier worden de pony’s niet omgeven door zwaar omgevingslawaai of attracties met veel licht. Ze moeten evenmin urenlang rondjes lopen zoals dat vroeger het geval was op de Zuidfoor.”

De gemeente Anderlecht zegt de situatie te betreuren en naar een oplossing te zoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?