20180225 MG 4264 Human Wave for solidarity and humanity solidariteit vluchtelingen asiel migratie solidariteit burgerplatform platform maximiliaanpark 9

| Solidariteitsactie in het Maximiliaanpark

'Top burgerplatform voor vluchtelingen vrouwonvriendelijk'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
09/03/2020
Updated: 09/03/2020 14.37u

Tientallen mensen die binnen het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen actief zijn of waren, kaarten in een open brief een probleem van vrouwonvriendelijk gedrag en intimidatie aan. Verschillende ondertekenaars bevestigen dat ze vooral woordvoerder Mehdi Kassou viseren. De voorzitter van het platform waarschuwt voor een publiek proces.

“Spot, vernederende bevelen, intimidatie en agressie met een vrouwonvriendelijke stempel.” De reeks praktijken die worden aangeklaagd in een open brief in het feministische magazine Axelle zijn niet min.

“Vrouwenhaat bestaat niet enkel in de filmsector of in de politiek,” schrijven een dertigtal ondertekenaars nog, “het fenomeen bestaat ook in het verenigingsleven waar mannen zich een weg banen naar de top van organisatie, waar ze de macht behouden door vernederingen en door de vrouwen die de organisaties uitmaken het zwijgen opleggen.”

De bewoordingen van de brief blijven erg algemeen en de auteurs schrijven niet expliciet welke organisatie of persoon ze viseren. Maar een blik op de ondertekenaars leert dat het bijna uitsluitend om mensen – vooral vrouwen – gaat die actief waren of zijn binnen het Burgerplatform voor de hulp aan vluchtelingen.

"De lijst met ondertekenaars werpt natuurlijk vragen op. Maar het is nog te vroeg om te reageren."

Mehdi Kassou, woordvoerder platform

Mehdi Kassou (Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés)

We contacteerden verschillende ondertekenaars, die verduidelijken dat de beschuldigingen vooral van toepassing zijn op Mehdi Kassou, die al jarenlang de woordvoerder van het platform is. “We laten nu juridisch onderzoeken of we ook concreter kunnen getuigen zonder dat we een proces riskeren voor laster.” Of er een juridische klacht volgt is nog niet duidelijk.

De auteurs van de brief vragen aan iedereen die beslissingsrecht heeft in de kwestie (onder meer de raad van bestuur) om voor verandering te zorgen. “Eis dat die mensen die toxisch zijn voor onze strijd een stap opzij zetten.”

Gevraagd om een reactie zegt Mehdi Kassou dat hij de brief niet meteen als een beschuldiging aan het adres van het burgerplatform of hemzelf leest, “al werpt de lijst van handtekeningen natuurlijk wel vragen op.”

Kassou vindt het verder te vroeg om te reageren. “We willen dit eerst bestuderen.”

Publiek proces

Ook de voorzitter van de raad van bestuur van het platform zegt dat het bestuur de aantijgingen zal onderzoeken. Alexis Deswaef waarschuwt daarnaast voor een publiek proces op basis van onduidelijke elementen. "Het is heel moeilijk om je daartegen te verdedigen."

Deswaef laat nog weten dat het bestuur werkt aan een reorganisatie van het platform, die voor een meer professionele werking moet zorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , intimidatie , Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen , Mehdi Kassou , Axelle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni