Traangas en waterkanon ingezet, volksfeest verstoord

© BRUZZ - Belga
06/12/2022

Ondanks de feestvreugde na de overwinning van Marokko moest de Brusselse politie in het centrum weer het waterkanon en traangas inzetten na provocaties van enkele heethoofden. Ook een container werd in brand gestoken. Buiten de Lemonnierlaan en Zuidlaan vierden fans met een heus volksfeest de historische overwinning van de 'Leeuwen van de Atlas'.

Rond 20.30 uur was de politie bezig een deel van de Lemonnierlaan te evacueren; de mensenketting kreeg voorrang en bewoog zich langzaam richting het Zuidstation.

Op de Poincarélaan werd rond 20.35 een container in brand in gestoken. De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene laat weten dat de ordediensten in die omgeving zijn tussengekomen en daarbij traangas hebben gebruikt. Mensen die zich op dat moment in die buurt bevonden, werden aangehouden.

'Imago beschermen'

Feestvierders staken meteen na de match vuurwerk af in het centrum, melden BRUZZ-journalisten die ter plekke waren om verslag uit te brengen. Een groep feestvierders bewoog zich toen langzaam over de Lemonnierlaan richting het Zuidstation.

Elders in de stad was de overwinning duidelijk te horen aan het getoeter van automobilisten. Na de wedstrijd was er vooral sprake van een grote toeloop van feestvierders in de Lemonnierwijk, Dansaertstraat, Zwarte Vijvers in Molenbeek, en de omgeving tussen Paviljoen en Berenkuil in Schaarbeek.

Op een gegeven moment begaf een combi van de politie zich plots door de menigte op de Lemonnierlaan. Enkele heethoofden sloegen met hun vuisten op de combi en iemand schoot zelfs vuurwerk af richting het voertuig, terwijl er nog heel wat supporters rond stonden.

De politie was preventief aanwezig om eventuele rellen - zoals na de wedstrijd van België tegen Marokko - te voorkomen. De woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene laat ondertussen weten administratieve arrestaties te hebben verricht.

Opvallend: tussen de politiemensen en de feestvierders vormde zich op een gegeven moment op de Lemonnierlaan een mensenketting, zoals eerder aangekondigd. Dat gebeurde ook na de wedstrijd Marokko-Canada.

"Leve Marokko," riep buurtbewoner Imad, die hand in hand stond met een groep andere mannen en zo een buffer vormt tussen feestvierders en politie. Hij wilde met andere bewoners het centrum beschermen en de kalmte bewaren. "En het imago van de Marokkanen bewaken, ook daarom zijn we hier."

De ketting kwam even onder druk te staan, maar houdt voorlopig stand.

Iets voor 20 uur probeerden sommige feestvierders echter de haag te doorbreken om richting het centrum te gaan. De ketting kwam even onder druk te staan, maar hield stand. Volgens diverse getuigen en de BRUZZ-reporters zorgde het initiatief wel degelijk voor het gewenste effect, tot een groep heethoofden richting Woeringenstraat ging.

Marokko speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van Portugal-Zwitserland. Die kwartfinale staat gepland voor zaterdagnamiddag. Het is de eerste keer dat Marokko zich plaatst voor een WK-kwartfinale.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni