'Tragere Ring, vlotter verkeer'

© Wikipedia
© Wikipedia

In Parijs heeft de verlaging van de maximumsnelheid op de ringweg rond de stad ervoor gezorgd dat het verkeer vlotter verloopt tijdens de spits. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is voorstander om ook op de Ring rond Brussel de maximumsnelheid te beperken.

Op de Boulevard Périphérique in Parijs mogen chauffeurs sinds een jaar nog maximaal 70 kilometer per uur rijden. Voordien was dat 80 kilometer per uur. Het resultaat van de maatregel is verrassend: de gemiddelde snelheid is er in de ochtendspits toegenomen met 18 procent en in de avondspits met 12 procent.

Dat is te verklaren door de vermindering van het zogenaamde 'accordeoneffect', omdat iedereen nu dezelfde constante snelheid aanhoudt. Daardoor zijn er minder verrassingen en moeten bestuurders niet onverwacht remmen.

"Als chauffeurs aan verschillende snelheden rijden, en iemand moet plots remmen, dan moet ook het achterliggend verkeer op de rem", zegt mobiliteitsexpert Xavier Tackoen in La Libre Belgique. "Dat leidt tot een watervaleffect en vertraagt systematisch de snelheid. Kilometers verder kan dat tot opstoppingen leiden."

Ander gevolg van de verlaagde snelheid is een vermindering van het aantal ongevallen, met meer dan 15 procent. Daarnaast is er ook minder geluidshinder en luchtvervuiling, al zijn over dat laatste nog geen concrete cijfers.

Geregeld gaan ook in België stemmen op om de snelheid op de Ring rond Brussel te verlagen. Brussels minister van Mobiliteit Smet is alvast voorstander en pleit ervoor om de snelheid overal te beperken tot 90 kilometer per uur. Vandaag is de maximumsnelheid op de meeste stukken Ring 120 kilometer per uur. "Dit is een exclusieve bevoegdheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Wij zitten geregeld met zijn kabinet aan tafel, en dit is zeker een van de dossiers die daar ter sprake zal komen", zegt Gorik Van Holen, woordvoerder van Smet (SP.A).

Vorig jaar besliste de Vlaamse regering al dat de Ring rond Brussel breder wordt tussen Groot-Bijgaarden en Strombeek-Bever. De werkzaamheden daarvoor starten ten vroegste volgend jaar. Volgens Tackoen kan een test met een verlaagde maximumsnelheid al veel sneller resultaat opleveren.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?