Trendwatcher Herman Konings

| Trendwatcher Herman Konings.

Analyse

Trendwatcher Herman Konings: 'Hippe babyboomers met geld'

Laurent Vermeersch, Sara De Sloover
© BRUZZ
16/02/2018

“Er trekken nog altijd meer Brusselaars tussen 55 en 69 de stad uit dan er naartoe komen,” legt demograaf Patrick Deboosere (VUB) uit. Maar tegelijk tonen de BISA-cijfers ook een geleidelijk groeiende groep gepensioneerden die bewust de omgekeerde beweging maakt. Trendwatcher Herman Konings: 'Ze willen jong sterven, maar wel zo laat mogelijk. Ze trekken naar de stad omdat ze actief willen blijven en nieuwe dingen willen blijven beleven.'

Jaarlijks vertrekken zowat 2.500 oudere emigranten uit de hoofdstad, blijkt uit cijfers van het Brusselse Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Demograaf Deboosere: “Voor een deel gaat het om de typische ‘pensioenmigratie’, naar de kust en de Ardennen.”

Maar tegelijk tonen de BISA-cijfers ook een geleidelijk groeiende groep gepensioneerden die de omgekeerde beweging maakt. Zij komen van elders in België pas in Brussel wonen na hun 55e. In 2005 waren ze met een duizendtal, sinds 2010 gaat het om ongeveer 1.300 ouderen, in 2016 waren ze zelfs met 1.450.

Het zijn leden van de zogenoemde babyboomgeneratie, die volwassen werd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. “Ze zijn opgegroeid met de popcultuur,” zegt trendwatcher Herman Konings. “Ze schopten tegen de schenen van de gevestigde orde. Velen identificeren zich daar nog mee, ook al is het nu misschien seks, prescription drugs & rock-’n-roll (lacht). Ze willen allemaal jong sterven, maar wel zo laat mogelijk. Ze trekken naar de stad omdat ze actief willen blijven en nieuwe dingen willen blijven beleven. De stad kan ook een troostplek zijn voor ouderen die gescheiden zijn of hun partner verloren: er is altijd afleiding.”

"De babyboomers zijn opgegroeid met massaconsumptie. Ze zijn gevoelig voor merken en zijn ook de eerste designgeneratie"

Trendwatcher Herman Konings

Trendwatcher Herman Konings

Beleven. Na hun carrière hebben ze er niet alleen de tijd, maar ook de middelen voor. “De babyboomers waren vaak tweeverdieners. Ze hebben in veel gevallen de kans gekregen om te studeren en werkten in de kenniseconomie of als ambtenaar. Hun besteedbaar inkomen is 2,5 keer zo groot als dat van de vorige generatie, geboren voor de Tweede Wereldoorlog.”

Het contrast met de vorige generatie is erg groot. Die hadden de crisis van de jaren 1930 en de oorlog meegemaakt en dragen soberheid hoog in het vaandel. De babyboomers daarentegen zijn opgegroeid met massaconsumptie. “Ze zijn gevoelig voor merken en zijn ook de eerste designgeneratie. Voor de eiken meubels van hun ouders hebben ze geen plaats.”

Stedelijke vibe

Hoewel de babyboomers in hun actieve leven massaal de stad hebben genegeerd, worden ze erdoor aangetrokken zodra de kinderen het huis uit zijn. “Ze kennen de stedelijke vibe van hun vele citytrips en zoeken die nu weer op,” aldus Konings.

“Op het platteland worden ze geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Hun ouders wilden de gezinswoning pas verlaten als het tijd werd voor een verzorgingsinstelling, maar babyboomers zullen zelfs op hun zeventigste niet aarzelen om te verhuizen als hun behoeften evolueren, of als ze gewoon willen veranderen om te veranderen.”

Vastgoedbedrijven spelen gretig in op de wensen van deze kapitaalkrachtige groep, met nieuwe studio’s, appartementen en, voor een later stadium, serviceflats. “We zien dat die vaak gekocht worden door deze groep. Het liefst nog in de hipste wijken van de stad.”

Drie koppels getuigen

Louis en Claire over hun verhuis naar Molenbeek

Louis Gysen (77) en Claire Vanderhallen-Gysen (71) getuigen over hun opmerkelijke verhuizing naar Brussel. Claire: "Op de markt in Molenbeek roepen ze al: ‘Hé chef!’ als hij eraan komt." Lees verder

Carlo en Ingrid: 'Brussel is ons buitenverblijf'

Carlo Valkenborgh en Ingrid Verbeemen vierden vorig jaar hun zestigste verjaardag. Ze kochten een appartementje in het hart van de stad, vlak bij Sint-Goriks. “De eerste keer zijn we hier blijven slapen na Bal National,” vertelt Ingrid. Lees verder

Willy en Dany: 'Brussel geeft een vakantiegevoel'

Willy De Smet (68) en Dany Gysenbergh (67) leerden elkaar kennen aan de Vrije Universiteit Brussel, maar installeerden zich na hun studies in Tienen, waar zij werk vond. Hij pendelde jarenlang naar Brussel met de trein. Na hun loopbaan besloten ze naar Brussel te verhuizen. Lees verder

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Oude dag in de grootstad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni