T&T plant kantoorgebouw van 50.000 vierkante meter

LV
© brusselnieuws.be
11/02/2014

De ontwikkelaar van de Thurn & Taxis-site heeft uitgewerkte plannen voor een nieuw kantoorgebouw langs de Havenlaan. Met een vloeroppervlakte van bijna 50.000 m² wordt gemikt op de Vlaamse of Brusselse administratie. De Nederlandse architect Willem Jan Neutelings staat in voor het ontwerp.

De herontwikkeling van de Thurn &Taxis-site lag jarenlang onbegrijpelijk stil. Dit jaar lijkt er dan toch een stroomversnelling te komen. Het park komt langzaam in zicht en na de zomer zou de bouw van de eerste woningen eindelijk moeten beginnen.

Met de nieuwe zetel voor Leefmilieu Brussel wordt straks alvast de eerste nieuwbouw op de site ingehuldigd. De zogenaamde broodrooster zou over enkele jaren echter alweer aan het zicht onttrokken kunnen worden door een ander, veel groter kantoorgebouw. Het nieuwe project genaamd Meander zou langs de Havenlaan komen.

Meander is ontworpen door Willem Jan Neutelings, bekend van het MAS in Antwerpen, en moet de hedendaagse tegenhanger worden van het Koninklijk Pakhuis, het bekendste gebouw op de site (langs de Havenlaan). "Meander heeft een gelijkaardig volume en indeling met een gang in het midden van het gebouw", vertelt T&T-topman Michel De Bièvre aan brusselnieuws.be. "De hoogte wordt beperkt tot 24 meter, behalve in het midden waar een bovenbouw tot 50 meter hoog komt."

Met een geplande vloeroppervlakte van bijna 50.000 vierkante meter is Meander zeker geen kleine toevoeging voor de slapende Brusselse kantoormarkt. Die kampt al jaren met een structurele leegstand van om en bij de 1 miljoen vierkante meter. Toch ziet De Bièvre een toekomst voor het gebouw. "De meeste leegstaande kantoren zijn verouderd en onaangepast. Wij bieden een aantrekkelijke nieuwe wijk met een park, winkels en woningen. Er zijn ook weinig spelers die tussen 40 tot 50.000 vierkante meter in de aanbieding hebben."

Strijd om Vlaamse ambtenaren
Met die grootte mikt T&T op de Vlaamse ambtenaren in Brussel. De Vlaamse regering wil haar administratie immers concentreren in één gebouw om kosten te besparen. Maar ook andere projecten zoals de Silver Tower, de Brussels Tower (ook al Tetristoren genoemd) en WTC IV wedden op datzelfde paard.

Meander heeft alvast het nadeel dat de andere projecten dichter bij het Noordstation liggen én ook al vergund zijn. Het project langs de Havenlaan zit nog maar in de fase van de milieu-effectenstudie. Over een week vindt daarover een overlegcommissie plaats. In het beste geval zal de bouwvergunning eind dit jaar rond zijn.

Wanneer de vastgoedstrijd om de Vlaamse ambtenaren beslecht wordt, is nog niet duidelijk. Als Meander het niet haalt, wordt het wellicht niet (volledig) gerealiseerd. "We gaan niet speculatief bouwen", aldus nog De Bièvre. "Als er geen vraag is, zullen we het dus niet doen, of slechts een deel van het project bouwen."

Als Vlaanderen niet toehapt, is er ook nog de administratie van het Brussels Gewest. Ook die zou geconcentreerd worden in een nieuw gebouw maar sinds het uitspreken van dat voornemen in 2011 is daar nog maar weinig van vernomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni