Twee op de drie Belgen wil dienstplicht opnieuw invoeren

© PhotoNews
| Van de 2.500 gepeilde Belgen is 65 procent voor de militaire dienstplicht.

Bijna 2 op de 3 Belgen (65 procent) wil de militaire dienstplicht opnieuw invoeren. Dat blijkt uit een vraag in De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. De dienstplicht werd in ons land in 1992 afgevoerd.

Van de 2.500 gepeilde Belgen is 65 procent voor de militaire dienstplicht. In Vlaanderen gaat het om 58 procent, in Wallonië zelfs 78 procent. Vrouwen en mannen stemmen zowat gelijk - ook meisjes zouden dan dienstplicht moeten doen.

Vooral ouderen zijn voorstander. Van de 55-plussers is 77 procent voor de herinvoering van de dienstplicht. Bij de jongeren, die de dienstplicht dan zouden moeten doen, is dat 48 procent.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) denkt echter niet dat het een goed idee is om de dienstplicht opnieuw in te voeren. "Als je mij vandaag vraagt of het een antwoord is voor de problemen die wij hebben, moet ik jammer genoeg 'neen' zeggen", zegt Vandeput aan VTM NIEUWS. "Wij hebben vandaag een professioneel leger dat gericht is op bijdragen in het buitenland. We hebben dus hooggespecialiseerde mensen nodig die lange trainingen volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?