© LV

Twee 'tijdelijke' voetgangersbruggen over kanaal

© brusselnieuws.be
05/10/2015

Drie jaar geleden al moest de fietsers- en voetgangersbrug ter hoogte van Graaf van Vlaanderen af zijn. Bij gebrek aan politieke eensgezindheid over de hoogte van die brug komt er nu een tijdelijke in de plaats. Ook de Ninoofsepoort, ter hoogte van het Meininger Hotel, krijgt een 'tijdelijke' passerelle. De bruggen zullen ten vroegste over vijf jaar af zijn.

Eigenlijk had de fietsers- en voetgangersbrug die de Sint-Mariastraat aan de Molenbeekse kant van het kanaal met de Brusselse Locquenghienstraat moet verbinden, al in 2012 een feit moeten zijn, maar het project liep steeds weer vertraging op.

De voorbereidende werken voor de passerelle vielen samen met de aanleg van de nieuwe promenade aan de Brusselse zijde van het kanaal, waardoor die intussen afgewerkte promenade nu al maanden voor het publiek afgesloten blijft.

Politiek getouwtrek
Het federale fonds voor Brussel, Beliris, bereidt een dossier voor over het project. "We doen dat op vraag van de Brusselse regering, die het niet eens raakt over de hoogte van de permanente brug", zegt Beliris-woordvoerster Marianne Hiernaux aan onze redactie.

De vorige Brusselse minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) besloot het project op vraag van de Haven en het Vlaams Gewest aan te passen. De brug moest een vaarhoogte van zeven meter aankunnen, wat ook in overeenstemming is met een Europese richtlijn, zodat er onder de brug schepen zouden kunnen varen met drie lagen containers. Maar in de nieuwe regering kan daar geen meerderheid voor gevonden worden.

"Alle andere bruggen in Brussel hebben een vaarhoogte van vijf meter. Die allemaal aanpassen kost enorm veel geld en is een investering die over decennia gespreid zal moeten worden", zegt Hiernaux. "Dus is er gekozen om in afwachting tijdelijke bruggen met een vaarhoogte van 5 meter te installeren, die als het nodig en gewenst is relatief snel ontmanteld kunnen worden."

De 'tijdelijkheid' van de twee nieuwe bruggen is trouwens vrij relatief. "Het kan daarbij gaan om tien, twintig of zelfs vijftig jaar", zegt woordvoerster Hiernaux.

Aan voormalige brouwerij Belle-Vue
Ook aan het Meininger Hotel aan de Ninoofsepoort komt er een oversteekplaats over het kanaal, 50 meter ten zuiden van de Hopstraat. "Die voetgangersbrug volgt dezelfde timing als de brug aan het metrostation Graaf Van Vlaanderen", aldus communicatiemedewerkster Elien De Swaef van Beliris.

Beliris kan zich nog niet uitspreken wanneer de bruggen klaar zullen zijn: "We bereiden momenteel een dossier voor. Daarna zal een aanvraag ingediend worden voor een bouwvergunning en moet er nog een studie worden uitgevoerd. Pas dan kunnen de werken starten", zegt De Swaef. "Over een jaar hopen we de bouwvergunning in te dienen", vult Hiernaux aan.

De nieuwe tijdelijke bruggen zullen dus nog een tijdje op zich laten wachten. Volgens Beliris moeten we de plaatsing zeker niet verwachten voor 2018. "In het beste geval zullen de bruggen toegankelijk zijn binnen vijf jaar", aldus nog Hiernaux.

De voetgangersbruggen zullen zo'n 5 tot 6 meter breed zijn. Ze zullen in hout of asfalt gemaakt worden, afhankelijk van de keuze die Brussel Mobiliteit maakt in functie van het onderhoud. Fietsers zijn ook toegelaten op de twee passerelles.

Smet: 'Metro, tram en centrum van Brussel eindelijk verbinden'
Volgens Brussels minister Pascal Smet (SP.A) hebben de bruggen heel wat voordelen: "Ter hoogte van het Meininger Hotel kan je dan snel van het centrum via het nieuwe park aan de Ninoofsepoort naar Molenbeek of andersom", zegt hij aan FM Brussel. "Aan Graaf van Vlaanderen maken we eindelijk de verbinding tussen de metro, de tram en het centrum van Brussel."

Smet wil ook met Beliris rond de tafel zitten om dergelijke vertragingen bij grote werven te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie