© Wikimedia Commons | De Wit-Russische onderzoeksjournaliste en dissidente Svetlana Alexievich.

Twee vrouwelijke buitenlandse journalisten bekroond door VUB en ULB

© Belga
27/04/2021

De Wit-Russische onderzoeksjournaliste en dissidente Svetlana Alexievich en de gevangen genomen Chinese journaliste Zhang Zhan krijgen op maandag 3 mei, de werelddag van de persvrijheid, respectievelijk een eretitel uitgereikt door de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Het initiatief komt er omwille van Difference Day, het jaarlijkse evenement van de twee Brusselse universiteiten ter gelegenheid van de persvrijheid.

Het thema van Difference Day is dit jaar 'Women Breaking the News'. Gedurende twee dagen, op 2 en 3 mei, wordt het werk van vrouwelijke journalisten belicht. En tegelijkertijd de gevaren waarmee zij kampen. Uit een enquête door het International Center For Journalists en UNESCO blijkt dat vrouwelijke journalisten het slachtoffer zijn van een breed scala aan online geweld, waaronder bedreigingen met fysiek geweld, intimiderende privéberichten, bedreigingen om hun professionele of persoonlijke reputatie te schaden, digitale veiligheidsaanvallen en financiële bedreigingen. De cijfers worden op Difference Day gepresenteerd.

De eretitels van de VUB en ULB voor de twee vrouwelijke buitenlandse journalisten worden op maandag 3 mei uitgereikt tijdens een ceremonie die online te volgen is. Svetlana Alexievich is een Wit-Russische onderzoeksjournaliste, historica en schrijfster, van wie het werk in 2015 met de Nobelprijs voor Literatuur werd bekroond. Zij krijgt een eredoctoraat omdat ze onder meer een stem geeft aan de onderdrukte oppositie in haar land.

De Chinese journaliste Zhang Zhan ontvangt de Difference Day Honorary Title For Freedom of Expression voor haar werk in Wuhan. Daar versloeg ze als eerste de uitbraak van het coronavirus. De Chinese autoriteiten hebben haar gevangengenomen en na een proces zonder waarnemers veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie